Studiu: Vaccinul anti-Covid Moderna s-a dovedit eficient pentru grupa de varsta 12 – 17 ani

27/05/2021
Studiu: Vaccinul anti-Covid Moderna s-a dovedit eficient pentru grupa de varsta 12 – 17 ani

Studiu: Vaccinul anti-Covid Moderna s-a dovedit eficient pentru grupa de varsta 12 – 17 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-vaccinul-anti-covid-moderna-s-a-dovedit-eficient-pentru-grupa-de-varsta-12-17-ani/

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania americana Moderna s-a dovedit eficient in cazul adolescentilor din grupa 12 – 17 ani si nu a evidentiat nicio problema noua sau majora de siguranta in cadrul unui studiu clinic, au anuntat reprezentantii companiei americane, potrivit Reuters.

Reprezentantii companiei Moderna vor transmite, la inceputul lunii iunie, rezultatele furnizate de acest studiu catre Agentia americana pentru alimente si medicamente (FDA) si catre alte autoritati cu rol de reglementare in vederea obtinerii unei autorizatii de utilizare in regim de urgenta, relateaza si Agerpres.

“Suntem incurajati de faptul ca vaccinul mRNA-1273 a fost extrem de eficient in prevenirea COVID-19 in randul adolescentilor”, a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, intr-un comunicat de presa.

Studiul clinic realizat de Moderna a evaluat acest vaccin pe un grup de 3.732 de adolescenti din grupa de varsta 12-17 ani, din care doua treimi au fost vaccinati, iar o treime au primit un placebo. Obiectivul principal a fost de acela de a induce un raspuns imunitar comparabil cu cel constatat in cadrul amplului studiu clinic de faza 3 realizat de aceeasi companie in randul unor adulti, cand vaccinul Moderna a demonstrat o eficacitate de 94,1% in prevenirea formelor grave de COVID-19.

La doua saptamani dupa administrarea celei de-a doua doze, cercetatorii americani nu au gasit niciun caz de COVID-19 in grupul vaccinat, in comparatie cu cele patru cazuri descoperite in grupul care a primit placebo, rezultand astfel o eficacitate a vaccinului de 100%, in baza definitiei de caz formulate in cadrul studiului clinic realizat pe adulti.

Potrivit surselor citate, folosind insa o definitie de caz formulata de CDC, care necesita un singur simptom de COVID-19, vaccinul Moderna a avut o eficacitate de 93%, fapt care sugereaza ca serul ar putea sa asigure o protectie inalta impotriva cazurilor cu simptome mai usoare, au mai precizat reprezentantii companiei americane.

Totodata, autorii studiului nu au gasit nicio problema noua legata de siguranta vaccinului, iar cele mai multe efecte secundare dupa cea de-a doua doza au fost dureri de cap, oboseala, dureri musculare si frisoane.

De asemenea, compania a precizat ca primeste si centralizeaza in continuare datele de siguranta ale vaccinului si ca toti participantii la studiu vor fi monitorizati timp de 12 luni dupa primirea celei de-a doua doze, pentru a determina protectia pe termen lung si siguranta serului, mai scriu Reuters si Agerpres.

Repezentantii Moderna a mai anuntat ca vor sa puna datele la dispozitia unor oameni de stiinta, in vederea publicarii studiului sau in sistem “peer-reviewed”.

Etichete: vaccin anti-covid adolescenti, vaccin anti-covid copii, vaccin moderna

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: