Utilizarea unor doze mari de antibiotice poate sa faca unele bacterii mai rezistente

12/05/2021

Utilizarea unor doze mari de antibiotice poate sa faca unele bacterii mai rezistente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-utilizarea-unor-doze-mari-de-antibiotice-poate-sa-faca-unele-bacterii-mai-rezistente/

Utilizarea unor doze mai mari de antibiotice pentru combaterea dezvoltarii bacteriilor rezistente la tratament poate, de fapt, sa le faca pe unele dintre acestea mai puternice, potrivit unui studiu citat de AFP si Agerpres.

Rezistenta la antibiotice este “una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii globale”, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), si ar putea provoca 10 milioane de decese pe an pana in 2050, arata unele estimari.

Cercetari anterioare au aratat ca administrarea unor doze mai mari de antibiotice poate incetini capacitatea bacteriilor de a deveni rezistente la tratament, dar impactul acestei strategii asupra starii generale de sanatate a microbilor a fost putin studiat, mai scriu sursele citate.

Cercetatorii din mai multe tari europene au analizat reactia bacteriilor E. coli la diferite concentratii de trei antibiotice utilizate in mod obisnuit.

Desi dozele mari incetinesc ritmul in care bacteriile devin rezistente, ele conduc, de asemenea, la microbi “mai in forma” cu o rata de reproducere mai rapida, conchide acest studiul acestora, publicat in revista Royal Society Biology Letters.

“Estimam ca rata de crestere este un bun indicator al formei lor, cu ipoteza ca o tulpina care creste mai repede are mai multe sanse sa se impuna asupra celorlalte si sa devina dominanta”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Mato Lagator, biolog si cercetator la Universitatea din Manchester.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: