Studiu: Sedentarismul ucide de doua ori mai mult decat obezitatea

16/01/2015

Studiu: Sedentarismul ucide de doua ori mai mult decat obezitatea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-sedentarismul-ucide-de-doua-ori-mai-mult-decat-obezitatea/

activitate-fizica-iarnaSedentarismul ar putea cauza de doua ori mai multe decese decat obezitatea, concluzioneaza un studiu al oamenilor de stiinta de Universitatea Cambridge.

 Cercetarea s-a realizat pe parcursul a 12 ani pe un esantion cu peste 300.000 de oameni, a relatat BBC.

Cercetatori de la Universitatea Cambridge, autorii studiului, spun ca  in jur de 676.000 de decese sunt cauzate in fiecare an de lipsa de activitate, comparativ cu 337.000 de decese cauzate de greutatea in exces.

Ei au ajuns la concluzia ca cel putin 20 de minute de mers pe jos in ritm vioi ar avea beneficii substantiale pentru toate persoanele, indiferent de greutatea pe care o au.

Obezitatea si sedentarismul sunt strans legate. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sanatate daca sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exercitii au o sanatate mai buna decat cele care nu fac acest lucru.

Studiul, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a incercat sa distinga pericolele relative pe care inactivitatea si obezitatea le presupun pentru sanatate.

Cercetatorii au urmarit 334.161 europeni timp de 12 ani. Ei au evaluat nivelul de activitate fizica si talia subiectilor si au inregistrat fiecare deces.

“Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit in randul subiectilor catalogati drept inactivi, atat in randul participantilor cu o greutate normala, cat si in radnul celor supraponderali si a celor obezi”, a afirmat profesorul Ulf Ekelund, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.

El a mai precizat ca pentru a reduce sedentarismul in randul europenilor, cel putin, ar reduce ratele de mortalitate cu aproape 7,5%, sau 676.000 de decese, in timp ce eliminarea obezitatii ar reduce ratele cu doar 3,6%.

Tot ce ar trebui facut pentru a ameliora sanatatea este mersul pe jos.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: