Studiu: Romanii, dependenti de sistemul public de sanatate

06/02/2015

Studiu: Romanii, dependenti de sistemul public de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-romanii-dependenti-de-sistemul-public-de-sanatate/

romaniaUn studiu realizat recent de GfK pe tema serviciilor medicale publice si private din Romania ne arata ca exista o serie de vulnerabilitati importante ale sistemului public, insotite de un potential semnificativ de crestere la nivelul serviciilor medicale private.

Concluziile arata ca majoritatea romanilor (93%) sunt asigurati doar ai sistemului public de sanatate. Un procent mult mai mic au fie un abonament la o clinica privata platit integral sau partial de compania pentru care lucreaza (2%), fie o asigurare privata de sanatate (2%). Aproape 4% nu detin niciun fel de asigurare.

Bucurestenii, desi se situeaza usor sub media nationala la capitolul asigurare in sistemul public, stau cel mai bine comparativ cu locuitorii din alte regiuni ale tarii atunci cand vine vorba despre asigurari medicale private (5%) sau abonament la o clinica privata, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajati (3,5%). 2% dintre ei au chiar si partenerii de viata sau copiii inclusi in abonamentul pentru servicii private, ceea ce in restul tarii aproape ca nu se intampla deloc.

Dobrogenii, muntenii si moldovenii stau cel mai prost la capitolul asigurari de sanatate – 13%, respectiv aproape 6% (in cazul muntenilor si al moldovenilor) nu au niciun fel de asigurare, grupa de varsta cea mai vulnerabila fiind 18 – 34 ani, cu peste 16 procente de neasigurati.

“Desi sistemul public are puncte nevralgice, in acest moment, doar cateva procente din populatie are abonamente la clinici private. Aceasta diferenta reprezentand nevoi neacoperite in prezent de catre sistemul public ne indica faptul ca piata serviciilor medicale private are un potential mare de crestere. Cu atat mai mult cu cat, in Romania, peste 3 milioane de salariati lucreaza in mediul privat”, spune Ana-Maria Draganica, Group Account Manager GfK Romania.

Ce fac romanii pentru sanatatea lor?

Principalele obiceiuri sanatoase pe care le au romanii sunt mentinerea unei igiene corporale si orale corespunzatoare (57%), o gandire pozitiva si o abordare optimista a vietii (35%), dar si o alimentatiei bazata cat mai mult pe produse proaspete, naturale (27%).

La polul opus, printre activitatile pe care le practica cel mai putin se regasesc administrarea de vitamine si suplimentare alimentare – peste jumatate dintre romani afirma ca nu obisnuiesc sa apeleze la ele. Miscarea sau exercitiile fizice regulate, in aer liber sau la sala, si consumul moderat de alcool si tigari nu se numara nici ele printre activitatile considerate importante pentru un stil de viata sanatos, aproximativ un sfert dintre romani plasandu-le pe ultimul loc in lista obiceiurilor lor sanatoase.

Studiul a fost realizat de GfK Romania pe un esantion de 1000 de respondenti din toata tara, cu varsta de peste 15 ani. Metoda folosita este cea a interviurilor fata in fata.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: