Studiu: In viitor, dintii deteriorati ar putea fi reparati cu ajutorul ”plombelor vii”

22/08/2023
Studiu: In viitor, dintii deteriorati ar putea fi reparati cu ajutorul ”plombelor vii”

Studiu: In viitor, dintii deteriorati ar putea fi reparati cu ajutorul ”plombelor vii”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-in-viitor-dintii-deteriorati-ar-putea-fi-reparati-cu-ajutorul-plombelor-vii/

Potrivit unui studiu recent, dintii deteriorati ar putea fi reparati intr-o buna zi cu ajutorul ”plombelor vii” create din celule stem, relateaza UPI.

Un grup de cercetatori americani a indus in laborator celulelor stem capacitatea de a forma mini-organe multicelulare care secreta proteinele ce alcatuiesc smaltul dintilor, potrivit unui raport publicat recent in jurnalul stiintific Developmental Cell.

“Acesta este un prim pas esential catre obiectivul nostru pe termen lung de a dezvolta tratamente pe baza de celule stem pentru a repara dintii deteriorati si pentru a-i regenera pe cei pierduti”, a declarat dr. Hai Zhang, coautor al studiului si profesor de stomatologie la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii din Washington, citat intr-un comunicat,

Smaltul apare in timpul formarii dintilor de catre celule speciale numite ameloblaste. Celulele mor atunci cand dintii si-au incheiat dezvoltarea, organismul nemaiavand nicio modalitate de a repara sau regenera smaltul deteriorat. Scopul acestei cercetari a fost acela de a crea ameloblaste in laborator, relateaza si Agerpres.

Pentru inceput, cercetatorii au folosit secventierea ARN pentru a afla de ce unele celule stem fetale se dezvolta in aceste celule foarte specializate producatoare de smalt.

Prin aceasta secventiere, ei au creat o serie de “instantanee” care au urmarit fiecare etapa de dezvoltare a celulelor, precum si genele care sunt active in acele etape. Analiza computerizata a stabilit ulterior seria probabila de activitati genice care ar trebui sa aiba loc pentru ca celulele stem sa se dezvolte in ameloblaste.

“Programul de calculator prezice (…) foaia de parcurs, planul necesar pentru a construi ameloblaste”, a declarat conducatoarea proiectului, Hannele Ruohola-Baker, profesoara de biochimie si directoare asociata la Institutului medical pentru celule stem si medicina regenerativa al Universitatii din Washington.

Urmand calea trasata de analiza computerizata, cercetatorii au reusit, dupa numeroase incercari si esecuri, sa determine celulele stem umane nediferentiate sa devina ameloblaste. Ei au realizat acest lucru folosind semnale chimice care au activat diferite gene in celulele stem, mimand calea dezvoltarii naturale.

Proteinele au inceput apoi sa se dezvolte si sa se mineralizeze, un pas esential pentru formarea smaltului dur al dintilor. Prin perfectionarea acestui proces, echipa de cercetare spera sa realizeze un smalt la fel de durabil ca cel din dintii naturali si apoi sa dezvolte modalitati de utilizare a acestui smalt pentru a reface dintii deteriorati, a declarat Zhang.

Smaltul creat in laborator ar putea fi utilizat in viitor pentru umplerea cariilor si pentru alte probleme stomatologice. Un obiectiv si mai ambitios ar fi acela de a crea “plombe vii”, care sa creasca in carii si sa le repare, a spus Ruohola-Baker, citata in comunicat.

Etichete: plombe vii, regenerare dinti, reparare dinti deteriorati

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: