Studiu: Femeile au un raspuns imunitar mai puternic impotriva Covid-19

27/08/2020

Studiu: Femeile au un raspuns imunitar mai puternic impotriva Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-femeile-au-un-raspuns-imunitar-mai-puternic-impotriva-covid-19/

Raspunsul imunitar al femeilor impotriva COVID-19 ar putea fi mai puternic decat cel al barbatilor. Acest detaliu ar putea reprezenta o posibila explicatie pentru faptul ca acestia din urma sunt afectati intr-o masura mai mare de forme grave ale bolii cauzate de noul coronavirus, potrivit unui studiu publicat de curand, potrivit AFP.

”Am descoperit ca barbatii si femeile dezvolta tipuri diferite de raspunsuri imunitare pentru COVID-19”, a subliniat autoarea principala a studiului, Akiko Iwasaki, intr-o inregistrare video data publicitatii online de Universitatea Yale din Statele Unite, dupa cum relateaza si Agerpres.

Potrivit specialistei, ”diferentele pot insemna o susceptibilitate sporita a barbatilor la aceasta boala”. Publicat in revista stiintifica Nature, studiul aminteste ca ”barbatii reprezinta 60% dintre decesele provocate de COVID-19 pe plan global”.

Potrivit cercetarii, actiunea limfocitelor T (care distrug celulele infectate si sunt de asemenea responsabile de una dintre componentele raspunsului imunitar) a fost mai puternica la femei decat la barbati in cadrul pacientilor examinati, transmit sursele citate.

Spre deosebire de barbati, femeile au putut dezvolta un raspuns puternic al limfocitelor T chiar si in cazul pacientelor varstnice.

Pe de alta parte, intr-un stadiu precoce al infectiei, barbatii produc per ansamblu mai multe citokine in comparatie cu femeile.

Continut educational:

Tocmai productia excesiva si necontrolata a acestor substante, provocate de o suprafunctionare a sistemului imunitar, este considerata problematica in cazul formelor grave de COVID-19 (reactie care poarta denumirea ”furtuna de citokine”).

Totodata, autorii studiului au observat ca, in cazul barbatilor, un raspuns mai putin adecvat al limfocitelor T reprezinta un factor agravant al bolii. Cu cat barbatii au o varsta mai inaintata, cu atat mai mult raspunsul lor imunitar este mai slab.

Pe de alta parte, femeile care aveau un nivel ridicat de citokina la debutul infectiei erau cele ale caror stari se agravau ulterior.

Potrivit cercetatorilor, aceste rezultate ar putea conduce la o diferentiere a tratamentelor in functie de sex.

Etichete: raspuns imunitar covid-19, imunitate coronavirus, raspuns imunitar femei, studiu covid

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

OMS nu este de acord cu conditionarea accesului intr-un stat in functie de certificatele de vaccinare

Livrarile de vaccin vor fi reduse in saptamanile viitoare | Romania continua vaccinarea cu stocul de rezerva

84,6% din personalul medical ar putea fi vaccinat pana la sfarsitul lunii ianuarie

Vlad Voiculescu: 30 de lei per pacient programat la vaccinarea anti-Covid pentru medicii de familie

A V-a transa de vaccin de la Pfizer & BioNtech, de 87.750 de doze, ajunge in Romania