Studiu despre o posibila legatura intre poluare si afectiunile psihice

23/08/2019
Studiu despre o posibila legatura intre poluare si afectiunile psihice

Studiu despre o posibila legatura intre poluare si afectiunile psihice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-despre-o-posibila-legatura-intre-poluare-si-afectiunile-psihice/

Un studiu realizat de un grup de oameni de stiinta a relevat o posibila legatura intre poluare si cresterea prevalentei bolilor mintale si neurologice. Cercetatorii au descoperit o posibila asociere dintre poluare si tot mai desele cazuri de depresie, tulburarii bipolare sau alte afectiuni psihice, mai ales la oamenii din Statele Unite ale Americii si Danemarca.

De altfel, efectele par mai pronuntate asupra danezilor, acolo unde, despre expunerea la poluare in primii zece ani din viata s-a constatat ca duce la o crestere semnificativa privind diagnosticele de schizofrenie si alte tulburari de personalitate.

“Acest studiu releva ca traiul in unele zone poluate, mai special in copilarie, poate influenta declansarea unor afectiuni psihice, mai ales pentru USA si in Danemarca. Factorii precum calitatea aerului necesita mai multe studii pentru a intelege modul prin care contribuie la dezvoltarea unor afectiuni neurologice si psihiatrice”, a declarat Atif Khan, conducatorul studiului, potrivit ScienceDaily.com.

De altfel, foarte multe cercetari din ultimii ani releva ca poluarea poate fi toxica pentru creier. Studiile realizate in laborator, pe soareci, au aratat ca agentii din mediu ajung la creier prin nas si plamani. De asemenea, cobaii au aratat si semne de declin cognitiv sau comportament depresiv.

Chiar daca in cazul unor afectiuni psihice precum schizofrenia, factorii sunt multipli printre care predispozitiile genetice sau experientele de viata, cercetatorii cred ca nu doar nu doar genetica este responsabila pentru declansarea sau evolutia sanatatii mintale .

Continut educational:

“Exista ipoteza conform careia particulele poluante pot afecta creierul prin cai neuroinflamatorii si care duc la aparitia unor simptome asemanatoare depresiei, dupa cum am constatat in studiile realizate in laborator “, a precizat si cercetatorul Andrey Rzhetsky, conform sursei citate.

Totusi, legat de aceasta teorie exista si controverse in lumea stiintifica. Un profesor de la Universitatea Stanford a precizat ca “o asociere cauzala dintre aerul poluat si afectiunile psihice este cel putin intriganta”.

Insa, co-autorul studiului, Andrey Rzhetsk , a mai precizat ca asocierea dintre poluare si afectiunile psihice nu inseamna neaparat cauzalitate si a mai subliniat ca sunt necesare mai multe studii in acest sens.

Etichete: afectiuni psihice, boli mintale, poluare, efecte poluare, depresia

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: