Studiu controversat privind depresia si cauzele acesteia

12/08/2022
Studiu controversat privind depresia si cauzele acesteia

Studiu controversat privind depresia si cauzele acesteia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-controversat-privind-depresia-si-cauzele-acesteia/

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul intrebarii intrucat depresia nu este legata de un dezechilibru chimic. Aceasta ipoteza, sustinuta recent de o psihiatra britanica, a starnit polemici vii printre specialisti, potrivit AFP.

”Studiul nostru (…) pune in discutie ideea de baza care sustine utilizarea antidepresivelor”, afirmau la sfarsitul lunii iulie psihiatrii Joanna Moncrieff si Mark Horowitz pe site-ul The Conversation, referindu-se la o cercetare publicata in revista Molecular Psychiatry, relateaza si Agerpres.

Acest studiu contesta ipoteza serotoninei. Potrivit acestei ipoteze, depresia ar fi legata de un deficit al acestei molecule implicata in transmiterea emotiilor la nivel cerebral.

Cercetarea, bazata pe o compilatie de publicatii prealabile si astfel, a priori, mai solida decat un studiu izolat, ajunge la concluzia ca nu a fost dovedita nicio legatura intre deficitul de serotonina si aparitia depresiei la un individ.

Din punctul de vedere al autorilor acestui studiu, este vorba despre o repunere in discutie a unei ipoteze care a servit timp de decenii drept cadru pentru numeroase cercetari. Majoritatea antidepresivelor actuale au fost dezvoltate pentru a actiona asupra nivelului de serotonina.

Numeroase critici au tintit insa rapid acest studiu si, mai mult, prezentarea pe care i-a facut-o Joanna Moncrieff, o psihiatra cunoscuta pentru scepticismul ei referitor la explicatiile biologice ale depresiei, precum si pentru discursul sau radical impotriva industriei farmaceutice.

”Per ansamblu, sunt de acord cu concluziile autorilor, dar nu am certitudini atat de inflexibile”, a comentat psihiatrul britanic Phil Cowen intr-o reactie pentru Science Media Center.

Criticile lui Phil Cowen si ale altor colegi de breasla sunt de ordine diferite. Unii dintre acestia pun in discutie metodologia studiului, in special faptul de a nu masura in mod direct serotonina, ci o urma indirecta a sa; altele recunosc concluziile sale, dar resping caracterul inovator.

”Niciun specialist din domeniul sanatatii mintale nu ar sustine in acest moment ca o patologie atat de complexa cum este depresia se explica prin deficitul unui singur neurotransmitator”, a scris de asemenea Cowen, mai relateaza Agerpres.

Argumentul nu este valabil pentru Moncrieff, potrivit careia ipoteza serotoninei, chiar si intr-o versiune diminuata, ocupa in continuare un loc important in discursul psihiatrilor.

 Tratamentul depresiei

Insa nu contestarea ipotezei serotoninei suscita cele mai vii critici. Ci faptul ca Joanna Moncrieff aduce argumente impotriva antidepresivelor actuale, depasind concluziile propriului studiu.

Este ”o cercetare serioasa, care se inscrie in continuarea altor studii si care conteaza in discutia dintre experti in ceea ce priveste mecanismele depresiei”, a comentat pentru AFP psihiatrul elvetian Michel Hofmann, potrivit surselor citate.

”Dar nu cred ca este un articol care ar trebui sa aiba un impact pe termen scurt referitor la prescrierea antidpresivelor”, a avertizat el.

Din punctul de vedere al lui Moncrieff – care a avertizat ca nu trebuie sub nicio forma intrerupta brusc administrarea unui antidepresiv – trebuie in mod evident sa ne indoim de beneficiile tratamentelor elaborate pe baza unei ipoteze contestate.

Cu toate acestea, numerosi psihiatri, printre care si Hofmann, subliniaza ca eficacitatea tratamentelor, indiferent de cauza primara, a fost evaluata stiintific.

Etichete: depresia, cauze depresie, serotonina, tratament depresie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: