Studiu: Circa 60% dintre pacientii spitalizati cu Covid-19 au simptome persistente si dupa sase luni

12/05/2021
Studiu: Circa 60% dintre pacientii spitalizati cu Covid-19 au simptome persistente si dupa sase luni

Studiu: Circa 60% dintre pacientii spitalizati cu Covid-19 au simptome persistente si dupa sase luni

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-circa-60-dintre-pacientii-spitalizati-cu-covid-19-au-simptome-persistente-si-dupa-sase-luni/

60% dintre pacientii spitalizati din cauza COVID-19 sunt in continuare afectati de cel putin un simptom chiar si la sase luni de la infectare, potrivit unui studiu francez publicat in revista Clinical Microbiology and Infection, relateaza AFP si Agerpres.

Un sfert dintre acestia prezinta trei sau mai multe simptome, iar 2% au trebuit chiar spitalizati din nou, este concluzia la care a ajuns acest studiu realizat de Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale – INSERM), pe un grup de 1.137 de persoane.

”O senzatie semnificativa de oboseala, dificultati in respiratie, precum si dureri musculare si articulare se numara printre manifestarile clinice persistente cel mai frecvent raportate” cu prilejul controalelor de urmarire la trei si la sase luni in urma spitalizarii pentru tratarea COVID-19.

Cercetatorii au observat ”o corelatie intre severitatea initiala a maladiei si persistenta pe termen lung a simptomelor”. Mai exact, persistenta a cel putin trei simptome la sase luni de la infectare ”este mai frecventa la persoanele care au fost internate la terapie intensiva din cauza COVID-19 in comparatie cu cei care au fost spitalizati in alte servicii medicale, precum si la pacientii care au prezentat cele mai multe simptome in momentul internarii in spital”, mai scrie Agerpres.

Totodata, cercetatorii francezi au mai constatat ca ”desi barbatii prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, femeile par sa aiba un risc mai mare de a suferi de simptome persistente ca si durata”.

Studiul subliniaza de asemenea ca aceste forme de ”covid lung” au cateodata si alte consecinte mai ample, la nivel economic si social.
Astfel, dintre pacientii care au raportat simptome dupa sase luni si care exercitau o activitate profesionala in momentul infectarii, o treime nu a mai revenit la munca.

De altfel, potrivit unor estimari, simptomele persista dupa infectarea cu SARS-CoV-2, afectand un pacient din zece dintre cei care au prezentat o forma simptomatica.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: