Stresul post traumatic dubleaza riscul de a suferi de diabet in cazul femeilor

09/01/2015

Stresul post traumatic dubleaza riscul de a suferi de diabet in cazul femeilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/stresul-post-traumatic-dubleaza-riscul-de-a-suferi-de-diabet-in-cazul-femeilor/

diabetIn urma unui amplu studiu, cercetatorii americani au concluzionat ca femeile care sufera de stres post traumatic au un risc dublu  de a face diabet decat cele care nu sunt afectate de aceasta tulburare.

Studiu cu pricina a fost preluat de Agentia France-Presse si arata ca oamenii de stiinta au analizat datele obtinute intre 1989 si 2011 alte  50.000 de femei din America.

Dupa ani intregi de cercetari, au constatat ca exista o legatura puternica intre severitatea tulburarii de stres post traumatic (TSPT) si nivelul riscului de diabet de tip 2.

Datele statistice arata ca o femeie din zece sufera de TSPT in cursul vietii. Probabilitatea este mai mare ca femeile sa treaca prin experiente extrem de traumatizante care provoaca adesea aceasta tulburare, spun oamenii de stiinta.

Pe durata studiului, circa 4% dintre  femeile analizate au avut simptome de stres post-traumatic. Dintre acestea, aproape 12% au ajuns sa fie diabetice la 60 de ani, fata de mai putin de 7% din femeile care nu suferisera de TSPT, scriu  afirma autorii studiului  publicat si in Journal of the American medical Association, Psychiatry.

‘TSPT nu este numai devastator pentru sanatatea mentala, ci exista si efecte nefaste asupra sanatatii fizice, marind riscul unor boli cardiovasculare, de diabet si obezitate’, a declarat  Karestan Koenen, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Columbia din New York, conform Agerpres.

Cercetarea se bazeaza si pe rezultatele unor studii realizate anterior, care stabileste o legatura intre stresul post traumatic si obezitate, probleme de sanatate mentala  si diabetul de tip 2. 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: