Streinu-Cercel: Exista o intarziere de circa trei ani pana cand Romania ajunge sa puna in functiune o noua molecula

28/05/2021
Streinu-Cercel: Exista o intarziere de circa trei ani pana cand Romania ajunge sa puna in functiune o noua molecula

Streinu-Cercel: Exista o intarziere de circa trei ani pana cand Romania ajunge sa puna in functiune o noua molecula

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/streinu-cercel-exista-o-intarziere-de-circa-trei-ani-pana-cand-romania-ajunge-sa-puna-in-functiune-o-noua-molecula/

Presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, medicul Adrian Streinu Cercel, spune ca exista o intarziere de circa trei ani pana cand Romania ajunge sa foloseasca un nou medicament pentru tratament.

“Stim cat se poate de clar ca cel putin pana in momentul de fata exista o intarziere de circa trei ani de zile pana cand Romania ajunge sa puna in functiune o noua molecula. Acest lucru ar trebui sa fie mult accelerat si nu cred ca trebuie sa descoperim apa calda, aceste dosare, mai ales atat timp cat ele deja au inregistrare de tip EMA (Agentia Europeana a Medicamentului), ca atare am putea merge pe aceasta facilitate de inregistrare. Restul analizelor de cost-volum, eventual rezultat, sunt probleme care tin de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. CNAS si-a facut treaba si un exemplu in acest sens vi-l pot da in legatura Programul de terapie pentru hepatita virala C, care a mers foarte bine si din pacate s-a impiedicat in cursul anului trecut din cauza pandemiei si cam jumatate din scheme nu au putut fi alocate pacientilor, pentru ca acestia nu au avut acces la servicii de sanatate. Si noi ne-am izbit de o seama de lucruri pe care in momentul de fata le-am destelenit, astfel ca la Institutul ‘Matei Bals’ s-au deschis usile spitalizarii de zi pentru astfel de tip de terapii’, a declarat Adrian Streinu Cercel, potrivit Agerpres.

Directorul in cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Felicia Ciulu-Costinescu, a afirmat ca s-au facut progrese in introducerea pe lista de medicamente compensate de noi terapii.

“Pacientul roman este la fel de important ca si pacientul european si trebuie sa se alinieze la nivel de accesibilitate a tratamentului in aceleasi conditii. (…) Suntem in evaluarea lucrarilor depuse pe anul 2020. (…) Partea de acces la tratament este centrata catre o directie buna. Echipa este sub-dimensionata, insa acest lucru sper sa se remedieze” a afirmat directorul conform sursei citate.

Potrivit unei estimari, aproximativ 9.000 de persoane aveau scleroza multipla in Romania in anul 2019. 70% dintre pacientii cu aceasta afectiune sunt femei.

Totodata, 67% dintre pacienti cu aceasta boala primesc tratament de la CNAS, iar aceleasi date arata ca in fiecare an, 850 persoane sunt nou diagnosticate cu aceasta afectiune.

Etichete: tratamente noi, scleroza multipla, hepatita C, medicamente noi romania, streinu-cercel

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: