Streinu-Cercel: Acest cel mai mic pret din Europa la medicamente se dovedeste a fi foarte pagubos

04/06/2021
Streinu-Cercel: Acest cel mai mic pret din Europa la medicamente se dovedeste a fi foarte pagubos

Streinu-Cercel: Acest cel mai mic pret din Europa la medicamente se dovedeste a fi foarte pagubos

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/streinu-cercel-acest-cel-mai-mic-pret-din-europa-la-medicamente-se-dovedeste-a-fi-foarte-pagubos/

Politica pretului mic la medicamente se dovedeste a fi foarte paguboasa, motiv pentru care aceasta trebuie revazuta in totalitate pentru a da o sansa suplimentara pacientilor din Romania sa aiba acces neingradit la medicatie, spune medicul Adrian Streinu-Cercel.

“O problema majora in momentul de fata – de unde initial parea buna, acum este o piedica – este clawback si, respectiv, faptul ca dorim sa avem cel mai mic pret din Europa. Acest cel mai mic pret din Europa se dovedeste a fi foarte pagubos si atunci evident ca va trebui sa gandim altfel modalitatea in care facem pretul acestor medicamente si sa nu ne mai uitam atat la ce fac nemtii, francezii si cine o mai face, ci sa ne uitam si la interesele noastre vizavi de sanatatea oamenilor pe care ii avem de coordonat. Ca atare, cred ca aceasta politica trebuie revazuta in totalitatea ei, pentru a da o sansa suplimentara pacientilor din Romania sa aiba acces neingradit la medicatie”, a declarat Dr Adrian Streinu-Cercel, presedintele Comisiei pentru sanatate din Senat, citat de Agerpres.

De altfel, si presedintele Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, Nelu Tataru, sustine acest punct de vedere, subliniind ca trebuie revizuita politica de preturi la medicamente, dar si timpul in care aceste medicamente sunt puse pe piata.

“In ceea ce priveste strategia farmaceutica, politica pretului mic este o politica paguboasa, vrem sa avem medicamente. Cred ca trebuie sa reasezam si politica de preturi, trebuie sa reasezam si gandirea in primirea pe piata a tot ce inseamna produs inovator, dar la preturi pe care sa si le poata permite pacientul roman, precum si studiile clinice, timpul in care aceste medicamente sunt evaluate si puse pe piata. Lucram acum la un plan de lupta impotriva cancerului, in care, daca gandim acel tratament personalizat, inseamna ca pacientul roman care isi trateaza cancerul trebuie sa aiba acces la tot ce este mai nou si la un pret convenabil”, a precizat Nelu Tataru potrivit sursei citate.

Totodata, deputatul Adrian Wiener, vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, a precizat la randul sau, ca aceasta noua strategie farmaceutica europeana pleaca de la nevoia nesatisfacuta a oamenilor de acces in timp util la medicatie optima pentru patologia lor.

Etichete: politica pretului la medicamente, taxa clawback, cel mai mic pret la medicamente

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: