Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030: Cresterea numarului de medici de familie

23/10/2023
Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030: Cresterea numarului de medici de familie

Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030: Cresterea numarului de medici de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/strategia-nationala-de-sanatate-2023-2030-cresterea-numarului-de-medici-de-familie/

Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030, adoptata la finalul saptamanii trecute de Guvernul Ciolacu, vizeaza dezvoltarea programelor preventive si un rol mai important pentru serviciile ambulatorii, dar si cresterea colectarilor la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.

In ceea ce priveste necesitatea cresterii numarului de medici de familie, Rafila a subliniat ca la concursul de rezidentiat din acest an, a fost alocat cel mai mare numar de locuri de medicina de familie din istorie.

Potrivit ministrului, obiectivul este ca in trei-patru ani, pe masura ce numarul medicilor de familie se va reduce prin pensionare, sa existe posibilitatea inlocuirii lor. In prezent, 500.000 de persoane nu beneficiaza de servicii de asistenta medicala primara.

“Aceasta cifra de 500.000 de persoane se refera la populatia acestor localitati care nu au servicii de asistenta medicala primara in acest moment. Asta nu inseamna ca acesti oameni nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie intr-o localitate invecinata. Multi dintre ei sunt inscrisi in alta localitate decat in localitatea de domiciliu, dar asta sigur ca nu rezolva problema”, a spus Rafila.

El a mentionat ca, pentru a creste numarul medicilor de familie din localitatile rurale, sunt importante si conditiile in care acestia isi desfasoara activitatea.

“Noi o sa le dam atributii tot mai multe, incat sa fie atrasi sa practice medicina de familie, in sensul ca sa poata sa faca diagnostic, sa poata sa puna diagnosticul si sa ofere o solutie terapeutica pacientilor. Insa ceea ce tine de oferta unei localitati mici, care inseamna inclusiv educatie sau grija pentru copii, pentru ca multi dintre medici sau asistentii medicali sunt femei, trebuie sa aiba acolo conditii ca sa poata sa isi creasca rezonabil, sa-si ingrijeasca copiii, sa educe copiii… Atunci discutia este putin mai ampla si din cauza aceasta o sa avem o discutie foarte clara, incat sa stabilim, pe baza unor modele de buna practica care exista deja si in tara noastra sau exista in alte tari, o solutie ca sa atraga medicul de familie”, a mai adaugat ministrul.

De asemenea, strategia nationala de sanatate 2023 – 2030 este corelata cu strategii sectoriale, precum Planul national de control al cancerului sau Strategia pentru boli cardiovasculare si cerebrovasculare.

“Imbunatatirea indicatorilor starii de sanatate din Romania, inclusiv a cresterii duratei de viata in Romania, se poate face prin dezvoltarea, pe de o parte, a programelor preventive care fac parte integranta din noul contract-cadru care a fost semnat in cursul acestui an de Casa de Asigurari de Sanatate. Iar implicarea medicilor de familie in momentul de fata este mult mai consistenta si as vrea sa le si multumesc medicilor de familie pe aceasta cale. Pe de alta parte, schimbarea balansului catre serviciile ambulatorii, catre centre medicale ambulatorii, centre comunitare, cabinete de medicina de familie, care sa faca si diagnosticul si sa dea si tratament pacientului, este solutia corecta, care, pe de o parte, apropie serviciile medicale de pacienti si pe de alta parte asigura si sustenabilitatea financiara a sistemului de sanatate”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Strategia nationala de sanatate pentru perioada 2023 – 2030 include si strategia nationala de vaccinare pentru urmatorii sapte ani, dar si strategia nationala pentru prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale.

Etichete: strategia nationala de sanatate, medici de familie in romania, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Corina Elena says:

    Ca sa iti cresti copiii iti trebuie si timp liber. Sa gasesti medic inlocuitor e greu, asa ca nu iti duci copilul la mare. Si sincer, la ce preturi se vand cabinetele, tinerii medici raman acasa, ca medici someri cica nu exista.

  2. ILIE says:

    Determinarea medicilor de familie sa se stabileasca in mediul rural se poate face si prin asigurarea unor conditii minime de viata astfel: Includerea in programul Casa verde.Eliberarea titlurilor de proprietatwe pentru cei 50 ari primiti ca ceilalti specialisti din mediul rural.Consiliile locale sa asigure un sprijin decent pentru o mica parcare la dispensare,apa canal gaze macar pana la apometre,xerox cand si cand fara plata a ordinelor venite de la institutiile publice,asistenti sociali un minim sprijin desi exista Ordin in acest sens. Asisenti medicale navetisti o oarecare decontare ca celor din invatamant mijloacele de transport nu se potrivesc cu programele orare acestea nu fac curse in timpul vacantei elevilor.Accent pe voluntariat al asistentilor medicali in mediul rural la Medicina de familie,Probleme minore dar cu impact. etc…Doamne ajuta tuturor Romanilor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: