Stiati cat de mare este riscul de cancer de prostata?

22/06/2013

Stiati cat de mare este riscul de cancer de prostata?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/stiati-cat-de-mare-este-riscul-de-cancer-de-prostata/

poza consult medic de familieNumarul de barbati diagnosticati cu Hiperplazie Benigna de Prostata (HBP) este in continua crestere. In Romania, 30% dintre barbatii de peste 50 de ani sufera de HBP. Dintre barbatii cu varsta intre 81-90 de ani, cifra atinge cote ingrijoratoare, aproximativ 90% dintre ei sufera de HBP.

Nici in depistarea cancerului de prostata Romania nu prezinta date pozitive de vreme ce mai putin de 50%dintre barbatii diagnosticati cu HBP efectueaza testul PSA (antigenul specific prostatic) pentru a depistarea precoce a cancerului de prostata, conform Asociatiei Romane de Urologie.

Cati barbati se imbolnavesc de cancer de prostata la nivel mondial

Cancerul de prostata se situeaza pe locul 2 in cadrul tipurilor de cancer care determina decesul in randul barbatilor din Statele Unite, conform Fundatiei Oficiale a Asociatiei Americane de Urologie (The Official Foundation of the American Urological Association).

Se estimeaza ca in 2013 numarul cazurilor de cancer de prostata in Statele Unite se va ridica la 238.590.

Studiile de autopsie au aratat ca 1 din 3 barbati cu varsta peste 50 de ani au avut simptome de cancer de prostata.

Un studiu recent in cadrul donatorilor de organe, a identificat cancerul de prostata la 1 din 3 barbati cu varsta intre 60-69 ani. Cifra creste la 46%in cazul barbatilor cu varsta peste 70 de ani, conform Fundatiei Oficiale a Asociatiei Americane de Urologie.

Cifra cancerului de prostata este mai ridicata in tarile din Europa de Nord si America de Nord cauzata de diversi factori, precum predispozitie genetica, factori din mediul exterior, dieta.

Cei mai expusi riscului de a face cancer de prostata sunt barbatii afro-americani, cu o incidenta de 200 de cazuri la 100.000 de barbati.

In ce procent cancerul de prostata poate cauza decesul

Se preconizeaza ca in 2013 numarul de decese din cauza cancerului de prostata in Statele Unite va atinge cifra de 29.720.

Decesul cauzat de cancerul de prostata nu a inregistrat pana acum cifre majore Japonia sau alte tari din Asia, in tari din America sau Africa de Vest. S-a remarcat insa cresterea cazurilor de deces din cauza cancerului de prostata in ultimii ani.

Hiperplazia Benigna de Prostata este o problema de sanatate publica. Cresterea in ultimii ani a  riscului de a face cancer de prostata trebuie sa fie un semnal de alarma atata pentru pacienti cat si pentru medicii de familie care trebuie sa-si indrume pacientii la un consult de specialitate.

Pentru mai multe informatii despre simptomele si diagnosticul Hiperplazieie Benigna de Prostata puteti afla accesand cursul EMC online “Hiperplazia Benigna de Prostata I”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si credit cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: