Stabilirea valorilor definitive a punctelor pentru Servicii Medicale (SM) si Per Capita(PC)

18/05/2016

Stabilirea valorilor definitive a punctelor pentru Servicii Medicale (SM) si Per Capita(PC)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/stabilirea-valorilor-definitive-a-punctelor-pentru-servicii-medicale-sm-si-per-capita-pc/

NEW-doctori-bani-romanestiToate Contractele-Cadru in Asistenta medicala primara au stabilit valorile de punct (valoarea minim garantata) si modul de calcul a valorilor definitive a acestora.

In principiu, lucrurile erau si sunt foarte clare: ai un buget X acordat AMP, in care trebuie  sa te incadrezi. Pentru stabilirea VALORII MINIM GARANTATE, bugetul alocat se imparte 50% pentru plata punctelor PC si 50% pentru plata punctelor pe SM, dupa ce s-au scazut cheltuielile estimate a fi facute cu medicii nou intrati in sistem.

Valoarea minim garantata se obtine impartindu-se suma alocata PC la numarul estimate a fi realizate la PC, si suma alocata la SM, la numarul de puncte estimate a fi realizate la SM.

In cazul in care Contractul si normele nu sufera modificari majore, cifrele estimate sunt cele din contractul anterior daca bugetul nu se modifica.

Daca se introduc servicii noi la plata, se fac simulari privind numarul maxim de servicii realizabile, se inmulteste cu numarul de puncte acordate serviciului respectiv, iar acestea se aduna la numarul realizat pe contractul precedent.
In contractul 2016-2017 nu s-au introdus servicii noi la plata ci doar a crescut numarul de domicilii decontate de la 20 la 42 pe luna. Ori, cum experianta a aratat ca la nivel national nu s-au realizat cele 20 domicilii/luna/medic, aceasta modificare nu schimba numarul de puncte la SM, si, in ultima instanta, valoarea definitiva a punctului la SM.
Pentru ca la stabilirea valorii minim garantate a punctului se iau in calcul puncte estimat a fi realizate, valoarea acestor puncte este mai mica pentru ca se “pastreaza o marja de siguranta” pentru a garanta valoarea minim garantata a punctului si ca nu se fac depasiri ale bugetului alocat. Pentru a fi respectata legea – modul de cheltuire a „fondului aferent asistentei medicale primare” – trimestrial se face regularizare, adica se determina VALOAREA DEFINITIVA A PUNCTULUI.

Pentru stabilirea valorii definitive a punctului „fondul aferent asistentei medicale primare” se defalcheaza pe trimestre.

Trimestrial, fondul alocat trimestrului pentru plata PC se imparte la numarul de puncte efectiv realizate in trimestrul respectiv si rezulta valoarea definitiva a punctului la PC. La fel se procedeaza si cu fondul alocat in trimestrul respectiv pentru plata pe SM: se imparte la numarul de puncte efectiv realizate la SM si rezulta valoarea definitiva a punctului la SM.

Lucrurile mi se par extrem de clar exprimate in Contractul-Cadru si, practic, asa trebuie sa se intample. Sa vedem prin exemplu pe care-l dau prin executia bugetara a anului 2015 daca asa s-a intamplat practic:

Alocat 2015 – fila de buget AMP

1.515.518.000

Se scad cheltuielile cu:

CP  – CNAS afirma ca acesti bani se dau din Bugetul AMP

59.800.000

Medici nou intrati in sistem

1.197.220

Ramas pt plata pt. PC si SM

1.454.520.780

Medie trimestriala

378.931.000

Cat s-a cheltuit in fiecare trimestru?

Trimestrul I

                 343.559.491,57

Trimestrul II

                 339.955.524,05

Trimestrul III

                349.750.308,56

Trimestrul IV

                 349.802.374,42

 

Cheltuiti

1.383.067.699

Necheltuiti

71.453.081

Dupa cum se vede, media trimestriala a bugetului nu a fost in nici un trimestru atinsa, ceea ce inseamna ca valorile definitive ale punctului nu au fost in nici un trimestru corect calculate.

Asta inseamna ca, onor CNAS, nu a respectat ceea ce ea au scris in contract. Si totusi, reprezentantii CNAS au sustinut si sustin “ AMP a primit toti banii alocati”! Cand le-am spus ca din calculele noastre reiese ca lucrurile nu stau asa, ca, conform Contractului, a modului de stabilire a valorii definitive a punctului “nu am primit toti banii”, reprezentantii CNAS spun ca modul de stabilire a valorilor punctelor tin cont de legile finantelor, de bugete de angajament, de momentul in care se fac platile, de sursele din care se fac aceste plati, de … Si, totusi, Contractul-Cadru spune foarte foarte clar cum se repartizeaza bugetul in AMP, cum se stabileste valoarea definitive a punctului, cum trebuie sa primim fondurile alocate!

Pentru ca in urma sesizarii pe care am facut-o la Curtea de conturi, ni s-a dat dreptate asupra modului de calcul a valorii punctului, CNAS a propus modificari la Contract privind modul de stabilire a Valorii definitive a punctului in sensul ca: la stabilirea acestor valori, se iau in calcul si sumele facturate la regularizarea din trimestrul IV a anului precedent, care devin cheltuieli din bugetul pe anul in curs.

Tehnic, au dreptate: banii sunt numai inregistrati pe bugetul din anul precedent, dar platile se fac din bugetul pe anul acesta. Sunt convins ca asa au facut si pana acum, desi nu aveau baza legala. Modificarea pe care au facut-o ii aduce in legalitate, DAR, dupa cum se vede, in exemplu dat pentru 2015, fila noastra de buget nu a fost respectata.

Propunerea celor doua organizatii – SNMF si FNPMF – la discutiile din aceasta saptamana de la CNAS, pe acest subiect, a fost ca pe langa aliniatul propus de aceasta, sa mai introduca inca unul, in sensul ca: “pentru trimestrul IV al anului curent desfasurarii contractului, valoarea definitiva a punctului PC si SM se stabileste din suma ramasa necheltuita din fondul aferent asistentei medicale primare la nivel national, dupa ce se scad sumele de la alin (2) lit a) si b) si sumele cheltuite in trim I, II si III”. Asta inseamna ca acea „marja de siguranta” pe care CNAS o ia in fiecare trimestru, sa se regaseasca la regularizarea din trimestrul IV, cu alte cuvinte, sa primim toti banii alocati in fila de buget.      

 

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. berechetelena-camelia says:

    Si cum s-ar explica regularizarile negative si serviciile invalidate din motive diverse?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: