Spitalul “Victor Babes” Timisoara a primit un analizator automat de imunologie

27/11/2020
Spitalul “Victor Babes” Timisoara a primit un analizator automat de imunologie

Spitalul “Victor Babes” Timisoara a primit un analizator automat de imunologie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-victor-babes-timisoara-a-primit-un-analizator-automat-de-imunologie/

Aparat unic in vestul Romaniei, care determina cantitatea de anticorpi SARS Cov 2 neutralizanti, pus in functiune la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Unitatea medicala beneficiaza, de curand, de un analizator automat de imunologie pentru stabilirea cantitativa de anticorpi IgG in cazul pacientilor care au fost infectati cu SARS CoV 2.

Dispozitivul permite determinarea cantitatii de anticorpi de tip IgG neutralizanti-protectori din probele pacientilor care au fost infectati cu noul coronavirus si care s-au vindecat.

Cu ajutorul acestui analizator automat se poate stabili daca plasma prelevata de la un donator care a avut COVID 19 indeplineste criteriile necesare donarii si poate fi folosita pentru administrare in tratamentul unor pacienti internati in spital.

Metoda folosita este una automatizata, de imunologie, si se bazeaza pe chemiluminiscenta, care permite evidentierea anticorpilor neutralizanti-protectori.

Rezultatele obtinute prin prelucrarea serului sau plasmei cu ajutorul analizatorului automat sunt exprimate cantitativ. Pentru a putea fi eligibila, plasma recoltata de la donator trebuie sa aiba o valoare de minim 40 AU/ml.

“Pana acum, plasma de la pacientii ce au trecut prin boala, care era prelevata la Centrul de Transfuzii din Timisoara, era trimisa la Institutul National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti pentru a se stabili daca poate fi folosita sau nu. Se pierdea timp pretios cu trimiterea, analiza acesteia si obtinerea raspunsului. Acum, determinarea cantitativa se poate face la noi, in laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicina de Laborator, responsabil analiza
Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Victor Babes” Timisoara, potrivit unui comunicat al unitatii medicale.

Aparatul poate sa analizeze 100 de probe in acelasi timp, iar rezultatul se obtine in 40 de minute.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 7 EMC:

Managementul mastocitozei

“Analizatorul automat de imunologie ofera un screening pentru potentialii donatori. Practic, intr-un interval foarte scurt de timp, putem spune daca plasma convalescenta prelevata de la fostii pacienti indeplineste criteriile necesare. Cu alte cuvinte, daca persoana de la care a fost recoltata poate deveni donator de plasma imunizata, adica sa aiba o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanti. Din pacate, nu toti cei care au avut COVID 19 au suficient de multi anticorpi neutralizanti”, mai precizeaza dr. Delia Dogaru.

Potrivit comunicatului, sensibilitatea acestei metode de testare depaseste 97 la suta. Mai mult, avantajul folosirii analizatorului automat de imunologie pentru determinarea cantitativa de anticorpi IgG este acela ca tehnologia utilizata este specifica unui singur tip de coronavirus, fara a se putea produce interferente din aceeasi familie de virusi.

Acest tip de analiza este, practic, printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente.

Dispozitivul a fost primit de Spitalul “Victor Babes” Timisoara in urma unei donatii.

Etichete: aparat imunologie, anticorpi covid, spital victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: