Spitalul Judetean Timisoara va dezvolta chirurgia robotica

21/01/2020

Spitalul Judetean Timisoara va dezvolta chirurgia robotica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-judetean-timisoara-va-dezvolta-chirurgia-robotica/

Conducerea Spitalului Judetean Timisoara a precizat ca va continua dezvoltarea chirurgiei robotice in spital. Managerul institutiei, Raul Patrascu, a afirmat ca se vor purta discutii cu Ministerul Sanatatii, in acest sens, asteptand sa se creeze un program national de chirurgie robotica.

Totodata, el sustine ca chirurgia robotica este benefica pacientilor, lucru dovedit de solutionarea cu succes a unor cazuri deosebit de complexe, mai ales de natura oncologica, unde mana robotului, ghidata de medic, este mult mai sigura.

Robotul chirurgical al spitalului, in valoare de 1,5 milioane de euro, achizitionat in anul 2015, este parte a unui proiect european de cercetare mai amplu, in valoare de 4 milioane de euro, in acest interval beneficiind de noua tehnica chirurgicala aproape 150 de pacienti care au avut mai ales maladii in zona pelvina.

Continut educational:

“Consider ca chirurgia robotica este benefica pentru pacient si reprezinta viitorul. In primul rand, este minim invaziva. Noi avem in vedere, ca spital, dezvoltarea chirurgiei robotice pentru ca se obtin rezultate mai bune pentru pacient. Robotul anuleaza orice fel de tremur al mainii, mai ales in locuri cu vascularizare foarte complicata. De la inceperea proiectului european pe chirurgia robotica (in anul 2015, n.r.) s-au realizat 146 de interventii, in anul 2019 s-au realizat 24 de interventii colorectale, in sfera urologica, dar si operatii complexe pe esofag sau in operatia Whipple, prin care se scoate o parte din duoden si capul pancreasului sau pancreasul in intregime, fiind cea mai complexa interventie din chirurgia generala datorita vascularizatiei foarte bogate. La noi s-a efectuat scoaterea totala a pancreasului. Eu vreau sa dezvolt aceasta ramura a chirurgiei robotice pentru ca reprezinta viitorul”, a afirmat Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara, citat de Agerpres.

Pana la finalizarea termenului de derulare a prezentului proiect european (anul 2022, n.r.) vor mai putea beneficia de interventii chirurgicale gratuite, prin mana robotului, inca 100 de pacienti, dupa care spitalul va pregati alte noi proiecte cu accesare de fonduri unionale, in acelasi scop.

Potrivit sursei citate, in prezent, la Clinica II Chirurgie a Spitalului Judetean Timisoara, unde este montat robotul medical, 10 chirurgi sunt pregatiti sa-l foloseasca.

Etichete: chirurgia robotica, operatii spitalul judetean timisoara, robot medical

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Peste 80 de cadre medicale din Botosani sunt infectate cu SARS-CoV-2

Comisia Europeana a aprobat cumpararea in avans a 80 de milioane de doze de vaccin anti-Covid produs de Moderna

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a primit un premiu special pentru calitatea ingrijirilor acordate pacientilor cu AVC

Iasi: Peste jumatate dintre pacientii de la UPU, confirmati cu COVID-19

Un medic ATI incurajeaza vaccinarea anti-Covid si vorbeste despre lupta din linia I