Speranta de viata scazuta pentru romani

21/02/2013

Speranta de viata scazuta pentru romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/speranta-de-viata-scazuta-pentru-romani/

speranta de viata la romaniUltimul raport OECD Health Data arata ca Romania se afla la finalul clasamentului european privind speranta de viata.  Conform acestui raport, romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii ’70,  insa in prezent ei traiesc, totusi, cu 5 ani mai putin decat europenii. Astfel, pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia, cu peste 80 de ani speranta de viata, urmata indeaproape de Islanda si Italia. Tarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sunt sub media europeana, se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decat a romanilor.

Sorin Popescu, Coordonator Grup Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) explica acest loc codas al Romaniei prin faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri si la alte capitole ale Sanatatii si anume:

  • alocarea procentuala din PIB
  • cheltuielile cu medicamente per capita
  • consumul de medicamente.

In conditiile unei investitii constante si continue in sanatate, si problemele acestui sistem ar putea fi rezolvate: ”Daca Romania va aloca anual 1-1,5% din PIB in plus Sanatatii, in anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european. Atunci cand  Romania va privi Sanatatea ca pe o investitie si nu ca pe o cheltuiala, treptat va creste si speranta de viata a romanilor”, a declarat Sorin Popescu.

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: