Sondaj: 20% dintre profesori au identificat, la scoala, copii cu simptome de gripa

17/01/2023
Sondaj: 20% dintre profesori au identificat, la scoala, copii cu simptome de gripa

Sondaj: 20% dintre profesori au identificat, la scoala, copii cu simptome de gripa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sondaj-20-dintre-profesori-au-identificat-la-scoala-copii-cu-simptome-de-gripa/

Potrivit unui sondaj al World Vision Romania, 2 din 10 profesori spun ca identificat, la scoala, copii cu simptome de gripa.

In context, World Vision Romania reaminteste ca Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au recomandat parintilor sa verifice copiii daca au simptome de gripa, iar daca acestea se confirma sa nu-i trimita la scoala. Fundatia solicita autoritatilor locale sa amplifice campaniile de informare despre riscurile gripei si sa asigure necesarul de masti si dezinfectant in toate scolile, prioritizand cele vulnerabile.

In cadrul aceluiasi sondaj realizat de World Vision Romania in randul a aproximativ 300 de profesori din mediul rural si urban, unu din patru (24%) spune ca in scoala lui nu se asigura deloc masti sau se asigura pentru mai putin de o treime dintre copii si personalul scolar.

Totodata, mai mult de unu din zece (12%) spun ca nu se asigura deloc dezinfectant sau se asigura pentru mai putin de o treime din comunitatea scolii. Pe de alta parte, 96% dintre cadrele didactice chestionate spun ca au acces in scoala la apa curenta si sapun.

In aceste conditii, aproape unu din doi profesori (43%) spune ca este ingrijorat sau foarte ingrijorat sa nu se infecteze cu virusul gripal. Motivul cel mai des invocat de catre acestia este grija fata de familiile lor – fie ca se refera la copii, parinti sau alti varstnici apropiati. De asemenea, unii dintre profesori sunt ingrijorati pentru ca sufera de boli cronice, ceea ce ii face mai vulnerabili in fata gripei.

“Fundatia World Vision Romania reitereaza ca recomandarile sanitare venite din partea guvernantilor catre scoli nu pot fi respectate in lipsa informarii tuturor parintilor si profesorilor despre masurile prin care isi pot proteja sanatatea lor si a copiilor. De asemenea, atragem atentia ca, desi am trecut printr-o pandemie, in continuare avem scoli unde nu sunt asigurate masti si dezinfectat pentru toti copiii si profesorii. Cei mai afectati sunt tot cei din comunitatile dezavantajate care nu-si vor pemite sa-si cumpere zilnic o masca sau dezinfectant”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania, intr-un comunicat de presa.

“Sunt mai multe cazuri de infectari decat la inceputul pandemiei, dar nu cred ca este cazul sa ne panicam. Dintre toti copiii care mi-au venit la cabinet cu simptome, pentru 80% s-a confirmat ca au gripa. I-am testat pe toti. Ce putem face in aceasta perioada este sa aplicam pe cat posibil masurile de protectie necesare cum ar fi sa purtam masca in spatii inchise si sa stam acasa in cazul in care suntem bolnavi. Asa evitam riscurile atat pentru noi, cat si pentru cei mai vulnerabili in fata gripei ca varstnicii sau persoanele care sufera de boli cronice”, a declarat si Denisa Baboi, cadru medical intr-una dintre scolile unde activeaza World Vision Romania.

De la teama de-a se imbolnavi, la dorinta ca scoala sa continue

“Sunt ingrijorata ca aceste masuri nu sunt suficiente pentru reducerea raspandirii gripei. Populatia scolii noastre este diversa. Elevii care vin la scoala noastra sunt din sapte comune, deci riscul de raspandire a virusilor este extrem de mare. In mod sigur nu vor fi identificati toti cei care s-au imbolnavit daca luam in calcul si perioada de incubatie”, a declarat o profesoara din programele World Vision Romania, potrivit comunicatului.

“Nu sunt sigura ca parintii sunt sinceri in privinta starii de sanatate a copiilor lor. Sunt ingrijorata si pentru lipsa de promptitudine a acestora in a-si lua copiii acasa in cazul in care ii gasim cu simptome! Eu sufar si de alte afectiuni. Am sistemul imunitar foarte scazut si imi este frica sa nu ma imbolnavesc”, a mai afirmat inca o profesoara.

“Elevii sunt mai in siguranta la scoala comparativ cu alte locuri ca mall-urile. Educatia trebuie sa continue. Nu putem sa mai suportam intreruperi precum in pandemia de Covid. Vom invata sa facem fata si acestei provocari. Daca triajul copiilor se face riguros de catre parinti acasa si purtam masti in clasa, atunci nu exista motive de ingrijorare”, a adaugat inca un profesor.

“La mine in liceu a fost trimis de catre diriginti pe grupurile cu elevii un material in care sunt prezentate masuri de protectie impotriva gripei, iar copii bolnavi nu vin la scoala”, a declarat Melania Firu, eleva in clasa a XII-a, citata in comunicatul World Vision Romania.

Etichete: copii cu simptome de gripa, copii cu gripa la scoala, riscurile gripei la copii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: