Solutia pentru tinerii medici: venituri decente, nu ajutoare sociale (Colegiul Medicilor Bucuresti)

11/07/2016

Solutia pentru tinerii medici: venituri decente, nu ajutoare sociale (Colegiul Medicilor Bucuresti)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutia-pentru-tinerii-medici-venituri-decente-nu-ajutoare-sociale-colegiul-medicilor-bucuresti/

MEDICI-TINERI-2016Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti, organizatie care apara demnitatea si promoveaza drepturile medicilor din Bucuresti, respinge orice asociere intre profesia medicala si nevoia de asistenta sociala.
Credem ca medicii nu vor ajutoare, ci recunoasterea rolului pe care il au in societate, respectarea statutului pe care il are aceasta profesie in lumea civilizata.

Problemele cu care se confrunta medicii, cu atat mai grave in cazul rezidentilor si medicilor tineri, necesita o rezolvare sistemica, la nivel national. Aceste probleme, care ii fac pe multi doctori sa plece in strainatate, nu pot fi rezolvate cu paleative, la nivelul autoritatilor locale, ori a managerilor de spital.

Cazarea in locuinte sociale, de catre primarie, sau oferirea unor mese gratuite la cantina, de catre spital, sunt forme de asistenta sociala pentru persoane defavorizate, nu solutii pentru a pastra in tara profesionisti cautati pe piata muncii din statele dezvoltate.

In vreme ce industria, domeniul bancar sau comertul ofera tinerilor salarii decente, care le permit achizitionarea unei locuinte, dupa 3-5 ani de studiu, sa fie o solutie in cazul tinerilor medici locuinta sociala, oferita temporar de primarie, dupa 9-12 ani de studiu? Sa trimitem rezidentii la cantina, cu sufertasul, pentru a putea sa-si sustina familia?

Experienta ne arata ca astfel de planuri sunt sortite esecului. In anii 90, pentru a atrage medicii la sate, le-a fost oferita “cazare” gratuita pe durata contractului. Cu un credit al Bancii Mondiale s-au construit sau renovat locuinte in curtea dispensarelor rurale, care au ramas goale, in ciuda acestui efort.

Tinerii care studiaza medicina au afirmat limpede ce doresc pentru a ramane sa profeseze in Romania: un venit decent, care sa le permita intretinerea familiei, inca de la intrarea in rezidentiat. Motivele migratiei medicale sunt nivelul scazut de salarizare, conditiile materiale din unitatile medicale, orele suplimentare de munca, nevoia de recunoastere si afirmare profesionala. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti in randul tinerilor care studiaza medicina, la nivel de facultate si rezidentiat.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti propune public Colegiului Medicilor din Romania consultari pe temele majore care intereseaza profesia medicala. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti a initiat un proces de comunicare online cu membrii sai, pentru a afla rapid pozitia corpului medical si a putea o sustine in fata autoritatilor.

Biroul Executiv al CMMB

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Popa Aurelia says:

    La fel și pentru pensionarii din sistemul sanitar , pensii decente , nu ajutoare sociale !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: