SNMF se alatura Coalitiei “Romania Respira”

13/06/2016

SNMF se alatura Coalitiei “Romania Respira”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-se-alatura-coalitiei-romania-respira/

snmfRecent a intrat in vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

“Am sustinut inca de la initierea sa si sustinem in continuare aceasta lege, in forma actuala, care va combate in primul rand fumatul pasiv si va permite o gura de aer proaspat in plus” – Dr. Rodica Tanasescu, presedinte –  Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Modificarea legislativa este pe deplin justificata de cifrele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care arata ca 77% din toate decesele survenite in Romania anului 2008 au fost cauzate de boli pentru care fumatul reprezinta principalul factor de risc.

Desi sigure, masurile de sanatate publica nu vor functiona decat partial, prevenind initierea fumatului de catre unii si incurajand oprirea acestuia de catre altii, fara sa ofere solutii unei categorii importante de fumatori, care nu vor reusi sa opreasca fumatul decat cu ajutorul tratamentului si consilierii  oferite de un profesionist al sistemului de sanatate.

Acest lucru este mentionat si in articolul nr. 14 al Conventiei Cadru de Control al Tutunului (FCTC), ratificata de Romania in 2005, unde se specifica importanta asistentei medicale a pacientului fumator, cu efect sinergic asupra celorlalte masuri.

Ne alaturam Coalitiei “Romania respira” pentru a mentine aceasta lege in forma ei actuala, fara amendamente care sa reduca in mod considerabil valoarea acestui demers, valoare masurata in sanatate!

Medicul de familie este cel mai apropiat si cel mai accesibil pacientilor, este primul care constata cat este de afectata starea de sanatate de fumatul activ sau pasiv. Sustinem cu tarie oprirea fumatului in spatiile publice, sustinem continuarea demersurilor pentru a combate suferintele cauzate sau favorizate de fumat.

Biroul de presa al SNMF

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Andrei Baciu (MS): Ne mentinem peste media europeana ca performanta a campaniei de vaccinare

Categoriile de persoane si angajati din domenii esentiale care intra in etapele II si III de vaccinare

21 de organizatii civile cer transparentizarea datelor despre pandemie | Ministrul Sanatatii spune ca a pornit deja demersul

Persoanele din mediul privat care intra in legatura directa cu multi cetateni vor fi vaccinate in etapa III-a

Opt comune din judetul Vrancea nu au niciun medic de familie