SNMF: Medicii de familie vor, dar nu-i destul, trebuie sa fie posibil!

30/04/2015

SNMF: Medicii de familie vor, dar nu-i destul, trebuie sa fie posibil!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-medicii-de-familie-vor-dar-nu-i-destul-trebuie-sa-fie-posibil/

Societateasnmf Nationala de Medicina Familiei (SNMF) doreste sa traga un semnal de alarma atat pentru populatie cat si pentru decidenti asupra proastei pregatiri a momentului implementarii cardului national de sanatate.

Utilizarea cardului este obligatorie de la 1 mai, lucru sustinut fara echivoc de textul legii. De aceea, afirmatiile presedintelui CNAS din conferinta de presa de ieri nu au suport legal. Din acest punct de vedere, suntem ingrijorati pentru pacientii nostri cu diverse afectiuni care vor fi externati masiv astazi, in lipsa cardului, precum si a celor care de maine nu vor mai fi primiti in spitale.

Incercand sa valideze in timp real serviciile medicale oferite pacientilor care au carduri, medicii de familie au constatat in ultimele zile urmatoarele deficiente grave ale sistemului informatic:

  • cardurile primite de pacienti nu au putut fi activate, sau cand sistemul informatic a functionat, activarea a fost prelungita foarte mult, ceea ce a dus la prelungirea consultatiei mult peste durata uzuala;
  • serviciile medicale nu au putut fi validate cu cardul, astfel incat, daca ar fi fost obligatorie utilizarea exclusiva a cardului, pacientii nu ar fi putut beneficia de acestea, conform drepturilor lor;
  • procedura de deblocare a cardurilor este greoaie, cronofaga si necesita cunostiinte avansate de informatica, situatii care ar fi putut fi evitate daca s-ar fi tinut cont de sugestiile noastre de a evita utilizarea PIN-ului.

Solicitam ferm sa apara foarte repede modificarile legislative necesare care sa faca posibila functionarea in paralel a consultatiilor cu card si a celor fara card, pana ce sistemul informatic va fi pus la punct, va functiona fara erori, iar pacientii vor intra in totalitate in posesia cardurilor, pentru a evita discriminarile.

Solicitam ferm o procedura simplificata de deblocare accesibila tuturor furnizorilor de servicii medicale si mai ales pacientilor, pe modelul deblocarii cardurilor bancare.

Solicitam ferm o procedura clara atat pentru pacientii care nu au intrat inca in posesia cardurilor de asigurat cat si pentru cei care din diverse motive refuza utilizarea cardurilor.

Solicitam ferm informarea corecta a tuturor cetatenilor privind procedurile de utilzare a cardurilor si adeverintelor de asigurat, precum si clarificarea functionarii sistemului in procedura offline.

Ne cerem scuze fata de pacientii care vor suferi impreuna cu noi din cauza CNAS, ii asiguram de intreaga noastra intelegere si ii rugam sa ni se alature in rezolvarea impreuna a crizei generate de lipsa de raspuns a CNAS. De asemenea rugam MS sa ia act de refuzul CNAS de a se asigura de buna functionare a sistemului de card si sa intervina pentru a nu lasa pacientii la mila unui sistem informat prost conceput si prost executat.

Biroul de presa al SNMF

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Senatul a respins proiectul privind obligativitatea certificatului Covid la locul de munca

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi