SNMF da replica CNAS-ului

04/06/2015

SNMF da replica CNAS-ului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-da-replica-cnas-ului/

snmfCa urmare a comunicatului de presa emis de CNAS prinvind negarea nefunctionalitatii cardului vreme de circa o ora, marti, 2 iunie, medicii de familie vin acum cu replica.

“Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), societate profesionala nationala a medicilor de familie din Romania, isi reafirma pozitia neschimbata de 5 ani de sustinator al cardului national de sanatate, instrument care ar putea sa faca ordine si sa aduca transparenta in sistemul medical.

SNMF condamna metodele de o agresivitate de neinteles ale unei parti a conducerii CNAS indreptate impotriva unor reprezentanti ai medicilor de familie, membri in conducerea SNMF.

Prezentand cifre menite sa ameteasca si sa fardeze realitatea unui sistem cu multe probleme de executie si implementare, cifre care adesea se contrazic, o parte din conducerea CNAS considera ca disfunctionalitatile trebuie ascunse si ca ele se “rezolva” prin jignire, dar si prin metode securistice de intimidare pe care le credeam demult uitate.

Consideram inacceptabil ca sistemele informatice de sute de milioane de euro, platite in mare parte din fonduri publice si ale Sanatatii, sa fie folosite pentru “culegeri de date” despre activitatea cabinetelor liderilor SNMF, pentru rafuielii personale ale presedintelui CNAS cu acestia.

Acuzatiile din comunicat si din declaratiile reprezentantului CNAS sunt indreptate impotriva reprezentantilor nationali ai medicilor de familie care indraznesc sa arate presei erori, exclusiv cu scopul ca erorile sa fie indreptate.

Comportamentul nedeontologic, jignitor, ilogic, agresiv, arata o grava incapacitate de comunicare si de colaborare a CNAS cu cei care sunt importanti actori ce contribuie cu buna credinta, pe nervii si cheltuiala lor, la implementarea sistemului cardului.

Aceasta abordare arata incapacitate de a manageria introducerea unui sistem informatic imperfect, dar perfectibil, daca, intr-adevar, nu doar afirmativ, se doreste la nivelul CNAS ca proiectul cardului sa fie un succes!

Pentru a-si realiza unica menire, aceea de validare a serviciilor efectuate, sistemul cardului, extrem de complex, are nevoie de cateva elemente esentiale:

  1. Sa functioneze ireprosabil 24 din 24 de ore, pentru a nu perturba activitatea medicala;
  2. Actualizarile si repornirile sistemului, activitatile de mentenanta sa se realizeze in afara perioadelor de activitate (seara, in weekend, nu in mijlocul zilelor lucratoare!);
  3. Sa aiba capacitatea tehnica de a prelua in timp optim toate serviciile medicale de care are nevoie populatia;
  4. Toata populatia Romaniei sa aiba card (inclusiv copiii, neasiguratii etc), pentru un adevarat control al efectuarii serviciilor raportate;
  5. Decidentii sa fie capabili de comunicare si colaborare cu actorii din siste

Intelegem ca sistemul cardului este inca la inceput de drum, un drum care a avut nevoie de 7-8 ani de pregatire. Pentru a deveni practicabil, acest drum trebuie croit impreuna cu furnizorii de servicii medicale si cu pacientii, in respect pentru acestia, trebuie imbunatatit pornind de la recunoasterea si indreptarea disfunctionalitatilor.

Poate ca din birourile CNAS, o ora de nefunctionare nu inseamna mare lucru. In realitatea de zi cu zi a cabinetelor, a medicilor si a pacientilor, daca la usa fiecarui cabinet sunt 5 – 10 bolnavi care asteapta sa fie consultati si sa li se elibereze actele necesare, inseamna ca intre 100.000 – 200.000 de pacienti si peste 20.000 de medici sunt afectati zilnic de acest fleac al unei ore de nefunctionare.Cat intreaga populatie a unui oras mare!

Asadar, este necesar, din respect pentru populatia platitoare de softuri scumpe si dintr-un necesar profesionalism al CNAS (gestionarul si administratorul sistemelor informatice din sanatate si al fondurilor platite pentru sanatate), ca sistemul sa functioneze ireprosabil.

Ne delimitam de orice interpretare cu iz politic a actiunilor noastre pe marginea cardului de asigurat.

Medicii de familie nu sunt interesati de apartenenta politica a celor care gestioneaza temporar institutiile cu responsabilitati in domeniul Sanatatii.

Politicile de sanatate si starea de sanatate a pacientilor sunt singurele subiecte de interes pentru noi.”

Presedinte SNMF

Dr. Rodica Tanasescu

 

Articolul realizat in urma comunicatului CNAS din 2 iunie, poate fi vazut AICI.

 

 

1 Comentarii

  1. taubergliana says:

    Dupa ce ca sistemul merge asa cum merge, in acest comunicat se sugereaza sa se dea careduri si la copii, si la cei neasigurati. Lasati-i deocamndata fara card pe copii si pe neasigurati? asta ar mai lipsi, inca niste carduri care sa aglomereze un sistem care si asa nu face fata.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: