Medicii de familie: De la ora zece fara un sfert la ora 11 fara un sfert, nu am putut folosi cardul. CNAS: Nu au existat blocaje

02/06/2015

Medicii de familie: De la ora zece fara un sfert la ora 11 fara un sfert, nu am putut folosi cardul. CNAS: Nu au existat blocaje

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-de-la-ora-zece-fara-un-sfert-la-ora-11-fara-un-sfert-nu-am-putut-folosi-cardul-cnas-nu-au-existat-blocaje/

Cardul electronic de asigurari de sanatateNici bine nu a fost facuta radiografia cardului de catre medicii de familie la 30 de zile de la implementare ca sistemul a pasit in luna iunie cu inca un hop.

Marti dimineata, cardurile de sanatate s-au blocatdin cauza suprasolicitarii sistemului de citire.

“Nu se pot face consultatii si nici analize medicale fara cardurile de sanatate, s-au plans medicii de familie. Marti dimineata s-au format deja cozi in mai multe clinici si cabinete”, informa Realitatea TV la ora 10:54.

Conform reprezentantilor medicilor, sistemul a fost blocat timp de o ora.

“De la ora zece fara un sfert la ora 11 fara un sfert, nu am putut folosi cardul. Totul a fost blocat: am verificat si la farmacia din jur si la laboratul de analize, nu functioneaza. O ora totul a fost blocat, acum functioneaza. De o luna de zile trebuia marita raportarea”, a declarat Dr. Sandra Alexiu, medic de familiei si vicepresedinte SNMF, citata de Realitatea TV in cursul acestei dimineti.

 CNAS: Sistemul cardului national de sanatate este functional

Nu a trecut mult timp, si tot in cursul zilei de astazi, 2 iunie, CNAS a emis un comunicat de presa in care incearca sa contracareaza afirmatiile medicilor de familie, catalogand informatiile despre sistemul blocat ca fiind “eronate”.

“Sistemul cardului national de sanatate este functional si nu au existat blocaje. Chiar daca ne aflam la inceput de luna, perioada de raportari pentru furnizorii de servicii medicale, problemele semnalate astazi au fost de functionalitate. Acest lucru este demonstrat de numarul de servicii medicale validate cu cardul, inregistrate in sistem”, scrie CNAS in comunicatul de presa, unde da, printre altele, si cifra de 59.563 de servicii medicale acordate cu card la nivel national in data de 2 iunie 2015, intervalul orar 00- 11.

In comunicatul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate mai scrie:

“Tot in cursul zilei de astazi, in intervalul orar 00:00 – 11:00, la nivel national, au fost eliberate din farmacii un numar de 34.157 de retete, dintre care 18.471 validate cu cardul de sanatate. Numarul de retete eliberate de furnizorii de servcii farmaceutice in contract cu CASMB in acest interval, a fost de 2697, dintre care 1.358 validate cu cardul”.

Si, in aceeasi informare de presa se face referire la situatie medicului Sandra Alexiu:

“Numarul serviciilor medicale raportate in sistem, validate cu cardul de sanatate, in cadrul cabinetului de medicina primara al doamnei dr. Sandra Adalgiza Alexiu in data de 02.06.2015:

Ora 08:00 – 10 servicii

Ora 09:00 – 12 servcii

Ora 10:00 – 8 servicii

Ora 11:00 – 13 servicii “

Doi medici si cinci consultatii intr-o ora

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, presedinte AMFB si vicepresedinte al SNMF, contactata de Formare Medicala, a explicat situatia.

“Prin servicii decontate validate cu cardul se intelege per capita, de exemplu, consilierea pacientului si eliberarea de tipizate medicale, respectiv bilet de trimitere investigatii, eliberare reteta si servicii decontate per serviciu, respectiv consultatia. Prin urmare, unui singur pacient i se pot acorda mai multe servicii. Cabinetul doctorului Sandra Alexiu functioneaza cu doi medici, medicul titular si medicul angajat. Acesti doi medici au prestat 8 servicii la ora 10, ceea ce inseamna ca au fost consultati 5 pacienti. De exemplu, a fost consultat un pacient la 9: 45, iar urmatorul a putut fi consultat cu card la ora 10: 30. In acest interval de timp nu a fost nicio consultatie, pentru ca nu s-a putut folosi sistemul informatic”, a declarat Dr. Sandra Adalgiza Alexiu pentru Formare Medicala.

“Nu vom renunta la sistemul cardului de sanatate”

Despre blocajul sistemului de azi, CNAS continua in aceeasi nota si spune ca nu a fost semnalata nicio problema.

“Facem precizarea ca la CNAS nu s-au primit in cursul acestei zile sesizari despre blocajul sistemului cardului de sanatate sau a celorlalte aplicatii informatice, asa cum s-a afirmat la Realitatea Tv”, mai scrie in comunicatul Casei.

Si, aproape de finalul informarii, seful CNAS, Vasile Ciurchea, declara ca “fie ca este sau nu pe placul unor furnizori de servicii medicale, nu vom renunta la sistemul cardului de sanatate”.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: