SNMF condamna Fake News | “Orice falsa alarma poate provoca disfunctionalitati”

06/04/2020
SNMF condamna Fake News | “Orice falsa alarma poate provoca disfunctionalitati”

SNMF condamna Fake News | “Orice falsa alarma poate provoca disfunctionalitati”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-condamna-fake-news-orice-falsa-alarma-poate-provoca-disfunctionalitati/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a luat act de aparitia unor stiri false in Suceava si condamna modul iresponsabil prin care sunt date publicitatii informatii care dauneaza nu doar profesiei medicale, ci mai ales pacientilor si eforturilor de stavilire a pandemiei COVID 19, potrivit unui comunicat al societatii.

Problema

In dimineata zilei de 23 martie, la Suceava, pe fondul unor evenimente neplacute inregistrate in epidemia cu noul coronavirus, a aparut în presa locala informatia că toate consultatiile la medicii de familie SE SUSPENDA.

Potrivit sursei citate, titlul fals a fost bazat pe un comunicat al Prefecturii SUCEAVA prin care se recomanda:

Pentru protectia medicilor de familie, pentru a-i mentine in activitate, pentru protectia asistentilor, a familiilor medicilor si asistentilor si pentru reducerea la minim a deplasarii pacientilor, in perioada STARII DE URGENTA, consultatiile, incepand din 23.03.2020, se vor efectua numai cu programare telefonica prealabila sau prin celelalte canale de comunicare (sms,email,whatsapp).

Efectul

“Efectul neplacut si riscant al stirii false – o interpretare nefericita a unui comunicat – a fost acela ca foarte multi pacienti si-au sunat disperati medicul de familie incercand sa obtina o programare de care nu aveau neaparat nevoie. In plus, institutiile judetene menite sa supravegheze si sa coordoneze evolutia epidemiei au fost asaltate cu false probleme privind accesul pacientilor cronici la asistenta medicala primara”, potrivit comunicatului SNMF.

Pozitia SNMF

“In conditiile in care medicii de familie se lupta cu mainile goale cu o epidemie fara precedent, orice falsa alarma poate provoca disfunctionalitati, poate crea imagine daunatoare medicilor si mai ales poate afecta bunul mers al luptei impotriva epidemiei”, a declara dr. Irina Franciuc, reprezentant al medicilor de familie Suceava.

Potrivit sursei citate, SNMF cere presei, in aceste momente dificile, solidaritate, profesionalism, atentie si discernamant in comunicarea informatiilor catre marele public si roaga jurnalistii sa verifice orice informatie din surse suplimentare fata de cea initiala. SNMF a recomandat tuturor mebrilor sai sa fie deschisi cu presa sa raspunda oricarei nevoi de informare si clarificare.

Etichete: snmf, medici de familie, informatii medici de familie, medici de familie suceava, fake news

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: