Sindromul alimentatiei nocturne poate cauza obezitatea

20/09/2013

Sindromul alimentatiei nocturne poate cauza obezitatea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindromul-alimentatiei-nocturne-poate-cauza-obezitatea/

poza femeie bolnavaSindromul alimentatiei nocturne este cauzat de mesele luate in timpul noptii care reprezinta peste jumatate din aportul de calorii zilnic. Acesta poate determina tulburari alimentare care afecteaza ritmului metabolismului. Sindromul alimentatiei nocturne poate determina cresterea in greutate si declansarea diferitelor afectiuni.

Sindromul alimentatiei nocturne

Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association a aratat ca persoanele cu acest sindrom consuma dupa 18.00 peste o treime din aportul de calorii dintr-o zi. Persoanele care obisnuiesc sa manance intre orele 20.00 si 6.00 dimineata consuma 56% din aportul zilnic de calorii.

Sindromul alimentatiei nocturne poate sa afecteze 1-2 din 100 de persoane la nivel global. Acest sindrom afecteaza intre 9-14% dintre persoanele care fac tratament impotriva obezitatii.

Sindromul alimentatiei nocturne relationat cu afectiuni mentale

Studiile au aratat ca o parte dintre persoanele cu acest sindrom sufera de o forma de depresie care se manifesta mult mai puternic in timpul noptii, ceea ce cauzeaza mesele nocturne.

In unele cazuri, sindromul a fost relationat cu forme de dependenta de care sufereau persoanele diagnosticate.Studiile au aratat ca mesele nocturne afecteaza metabolismul si cauzeaza tulburari ale somnului si ale starii de spirit in general.

Tulburarile alimentare relationate cu somnul

Pe langa sindromul alimentatiei nocturne, cercetatorii au identificat tulburarile alimentare relationate cu somnul: in acest caz, persoanele mananca in timpul noptii fara a fi constiente de acest fapt.

Ele pot manca in perioada cat sunt somnambule sau inainte de a adormi complet. Dupa ce se trezesc, acestea nu isi amintesc ca au mancat in timpul noptii.
Acest tip de afectiune a fost prezentat de specialisti de la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine.

Masuri recomandate pentru prevenirea sindromului alimentatiei nocturne

•    Consultarea medicului pentru o evaluare generala a sanatatii
•    Consultarea unui profesionit in boli mentale pentru a vedea daca tulburarile alimentare nu sunt cauzate de o afectiune mentala. Diagnosticarea si tratamentul unei astfel de tulburari, precum anxietatea sau depresia, poate imbunatati obiceiurile alimentare.
•    Consultarea unui specialist in nutritie pentru a planifica in mod corect mesele si gustarile din timpul zilei
•    Identificarea factorilor care declanseaza nevoie de a manca in timpul noptii reprezinta principalul pas in a preveni sindromul alimentatiei nocturne.

Sursa: Harvard Health Publications

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: