Sindicatele medicilor au stabilit cateva principii “inviolabile si strict necesare pentru supravietuirea sistemului medical romanesc”

22/11/2017

Sindicatele medicilor au stabilit cateva principii “inviolabile si strict necesare pentru supravietuirea sistemului medical romanesc”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicatele-medicilor-au-stabilit-cateva-principii-inviolabile-si-strict-necesare-pentru-supravietuirea-sistemului-medical-romanesc/

De curand, la inititiva Sindicatului Promedica, a avut loc prima intalnire a tuturor organizatiilor sindicale ale medicilor (Federatia Nationala Sindicala Ambulanta, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor, Federatia Hipocrat, Federatia Sanitas, Federatia Solidaritatea Sanitara), precum si a Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

Potrivit unui comunicat de presa, in cursul intalnirii au fost stabilite principiile inviolabile pe care aceste organizatiile le considera strict necesare pentru supravietuirea sistemului medical romanesc:

1. Eliminarea obligativitatii garzilor, in sensul ca orice depasire a celor 35 de ore pe saptamana vor fi platite in cadrul unui CIM cu timp partial, altminteri incadrandu-se conceptului de munca fortata.

Drepturile garzilor aferente in baza CIM-ului cu timp partial trebuie sa fie platite cu tariful orar, la care se adauga sporurile pentru conditii de munca, sporul pentru orele de noapte si sporul pentru activitatea desfasurata in timpul zilelor libere si al sarbatorilor legale. Tariful orar pentru plata garzilor suplimentare trebuie sa fie aferent salariului de baza.

2. Termenii implementarii legii 153/2017 pentru angajatii sistemului sanitar sa fie respectati intocmai, fara amanari.

3. Solicitam continuarea negocierilor in ce priveste Contractul Colectiv de Munca la nivelul sectorului Sanatate. Mentionam ca prevederile din propunerea de CCM a Guvernului deschid poarta unor abuzuri din partea angajatorilor, restrangand, totodata, drepturile castigate pana in prezent.

4. Solicitam amendarea de urgenta a legii 95/2006, in vederea dobandirii dreptului de negociere a Contractului Cadru pentru toate categoriile de medici.

“Principiile de mai sus sunt un minim necesar pentru a reduce exodul medicilor. Activitatea noastra e centrata pe pacient si se desfasoara in echipa, motiv pentru care sustinem si revendicarile celorlalte categorii profesionale din Sanatate”, se mai arata in comunicatul mentionat.

Reprezentantii medicilor intruniti au stabilit un parteneriat si calendarul unor actiuni ulterioare comune in caz de nerespectare a principiilor enumerate anterior.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: