Sindicate: Stiti ce inseamna saracia salariala? | Cresterile care scad veniturile salariale reale

21/02/2024
Sindicate: Stiti ce inseamna saracia salariala? | Cresterile care scad veniturile salariale reale

Sindicate: Stiti ce inseamna saracia salariala? | Cresterile care scad veniturile salariale reale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicate-stiti-ce-inseamna-saracia-salariala-cresterile-care-scad-veniturile-salariale-reale/

Stiti ce inseamna saracia salariala?! Este situatia in care un angajat nu-si poate asigura cele necesare existentei personale si familiei sale. Adica, acea situatie in care un angajat desi munceste, este sarac.

In zona saraciei salariale se poate ajunge pe doua cai:
– Prin scaderea salariilor
– Prin cresterea inflatiei.

Federatia „Solidaritatea Sanitara” continua programul de proteste asa cum a fost anuntat, motivand ca “Guvernul isi mentine intentia de crestere a salariilor de baza cu doar 15% si refuza onorarea obligatiei legale de a negocia”.

Potrivit unui comunicat al organizatiei sindicale, Guvernul prezinta aceasta masura drept o crestere salariala, insa nu reprezinta o crestere a puterii de cumparare a veniturilor salariale ale angajatilor din sanatate.

“Este doar o acoperire partiala a inflatiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o crestere salariala inseamna a discuta despre cresterea puterii de cumparare. Orice alta forma de „crestere” salariala care nu indeplineste aceasta conditie mentine status-quo-ul scaderilor veniturilor salariale.”, transmite Federatia „Solidaritatea Sanitara”.

Astfel, protestele Federatiei “Solidaritatea Sanitara” continua, joi, 22 feb. 2024, cu participarea a 300 de membri, dupa urmatorul program:

– pichetarea Ministerului Sanatatii in intervalul orar 12.00 – 13.30;
– pichetarea Ministerului Muncii in intervalul orar 13.30 – 15.00.

Pichetarile din fata celor doua ministere sunt ultimele actiuni de protest pe care Federatia spune ca le va organiza in strada cu un numar redus de persoane. Ele vor fi continuate de „protestul din pauza de masa” (o repetitie pentru greva generala) ce se va desfasura in data de 29.02.2024 si ultimul protest in strada dinaintea grevei generale, respectiv mitingul national al angajatilor din sanatate, care va fi desfasurat in Piata Victorie de Ziua nationala a personalului medical (luni, 11 martie).

“Realitatea evolutiei veniturilor salariale ale angajatilor din sanatate este demonstrata de datele statistice oficiale, care arata ca inflatia in perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Daca din valoarea inflatiei scadem majorarile salariale nominale medii din aceasta perioada, care au fost (in ultimii doi ani, incluzand 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul ca doar in ultimii doi ani puterea de cumparare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajatilor din sanatate a scazut cu 17,34%. O crestere cu 15% doar a salariilor de baza in urmatoarele luni inseamna o crestere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. In consecinta, la momentul final al cresterilor salariale angajatii din sanatate vor avea o scadere salariilor reale (a puterii de cumparare a veniturilor salariale) cu cel putin 7,34% raportat la inflatia de pana acum. Acestei scaderi i se va adauga evolutia inflatiei din perioada urmatoare (4,7% pana la sfarsitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scadere a veniturilor salariale reale de 12,4%.”, arata Solidaritatea Sanitara in comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste calcule ‘indica o realitate trista, pe care angajatii din sanatate o resimt deja: Guvernul propune o crestere nominala a salariilor de baza al carei efect este ratarea de departe a indexarii veniturilor salariale si saracirea angajatilor din sanatate.’

De asemenea, sindicalistii mai spun ca aceste calculele demonstreaza ca indexarea veniturilor salariale cu rata inflatiei necesita o crestere suplimentara a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o crestere cu cca. 25% pentru intregul an 2024). Abia ceea ce depaseste acest nivel ar reprezenta o crestere a veniturilor salariale reale.

“Doar prin intermediul unei cresteri salariale poate fi asigurata recompensarea echitabila pentru toti angajatii, inclusiv pentru profesionistii care participa la asigurarea permanentei serviciilor medicale (in mod direct sau prin contributia la functionarea unitatilor).”, mai transmite organizatia sindicala.

Etichete: saracie salariala, salarii sanatate, inflatie, solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: