Sindicalistii cer ca plata concediului medical pentru cadrele afectate de Covid-19 sa fie de 100%

22/05/2020

Sindicalistii cer ca plata concediului medical pentru cadrele afectate de Covid-19 sa fie de 100%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicalistii-cer-ca-plata-concediului-medical-pentru-cadrele-afectate-de-covid-19-sa-fie-de-100/

Sindicalistii din Sanatate solicita guvernantilor ca plata indemnizatiei pentru concediul medical aferent perioadei de vindecare in urma infectiei cu noul coronavirus in cazul personalului din institutiile publice de sanatate si asistenta sociala, sa se faca in procent de 100% din salariul lunar.

“Solicitam in continuare, Guvernului Romaniei sa nu mai pedepseasca personalul angajat in institutiile publice de sanatate si asistenta sociala si sa identifice in regim de urgenta solutia optima pentru ca acestia, imbolnaviti la locul de munca, sa poata beneficia de plata indemnizatiei pentru concediul medical aferent perioadei necesare vindecarii de COVID-19, in procent de 100% din salariul lunar ” se precizeaza intr-un comunicat al Federatiei Sanitas.

Solicitarea vine in contextul in care, in prezent, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este de 75% din salariu, prevazuta de OUG nr. 158/2005, din cauza ca HG nr. 1186/2000 nu a fost modificata prin adaugarea Covid-19 la lista afectiunilor infecto-contagioase din grupa A, afectiuni pentru care indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este de 100% din salariu.

“Salariatii din sistemul sanitar public si cei din sistemul de asistenta sociala sunt cei care lupta in continuare in linia intai cu noul virus si sunt cei mai expusi imbolnavirii cu SARS-COV-2, imbolnavire care se realizeaza la locul de munca. Salariatii la care facem referire isi contamineaza adesea si membrii familiilor, fapt care apasa greu pe constiinta acestora, mai ales in situatia regretabila in care, ca urmare a infectarii, un membru al familiei isi pierde viata”, mai transmit sindicalistii.

Conform raportului INSP, 1 din 7 romani infectati cu SARS-COV-2 face parte din personalul medical sau de ingrijire din sistemul sanitar si/sau de asistenta sociala, iar o parte dintre acestia au pierdut lupta cu noul virus.

Etichete: indemnizatie concediu medical, concediu medical personal spitale, indemnizatie de concediu personal medical, sanitas

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Un medic propune ca antiviralul Favipiravir sa poata fi cumparat din farmacii

Este asteptata o decizie privind rapelul in cazul persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson

Doza de booster cu vaccinul Moderna, dupa 6-8 luni | Recomandare de injumatatire a dozei

S-a descoperit o metoda prin care se poate bloca multiplicarea SARS-CoV-2

Comisia Europeana a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice impotriva Covid-19