Si eu am nevoie de tratamentul potrivit! Campanie pentru pacientii cu boli reumatismale inflamatorii

30/01/2024
Si eu am nevoie de tratamentul potrivit! Campanie pentru pacientii cu boli reumatismale inflamatorii

Si eu am nevoie de tratamentul potrivit! Campanie pentru pacientii cu boli reumatismale inflamatorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/si-eu-am-nevoie-de-tratamentul-potrivit-campanie-pentru-pacientii-cu-boli-reumatismale-inflamatorii/

In Romania, in prezent doar 10.676 pacienti cu boli reumatismale inflamatorii primesc tratament biologic sau biosimilar dintr-un total estimat care se apropie de un million de la nivelul intregii tari, conform statisticilor europene.

“Daca aplicam statisticile la nivel european pe diverse patologii privind bolile reumatice inflamatorii in Romania, rezulta ca peste un milioan de oameni sufera de astfel de boli, ceea ce inseamna foarte mult. Sunt boli invalidante, sunt boli care vin cu durere, cu suferinta, cu schimbari de vieti si de destine, nu sunt boli usoare si vin cu costuri sociale foarte mari. In Romania avem aprobate majoritatea produselor biologice si biosimilare pentru tratamentul acestor boli.

Din pacate, ele sunt date pacientilor doar in urma unor esecuri ale altor medicamente remisive si doar in forme severe ale bolii. In Europa, protocoalele sunt mai permisive si se pot prescrie aceste medicamente si in cazuri moderate ale bolii, ceea ce ne dorim si noi, sa fie prescrise mai multor pacienti si sa fie initiate mai devreme, deoarece toate modificarile care se produc in articulatiile acestor oameni sunt ireversibile. Ne dorim sa limitam suferinta acestor pacienti si ne dorim oameni activi, nu oameni asistati. Avem nevoie de schimbarea protocoalelor terapeutice, astfel incat sa se poata initia aceste tratamente in forme mai usoare, moderate ale bolii”, a precizat Andrei Hutanu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Reumatismale din Transilvania ART si initiatorul campaniei ‘Si eu am nevoie de tratamentul potrivit!’

“In Europa, aproape nu mai sunt tari care au acces atat de restrictiv la terapii biologice. In momentul de fata, media de varsta a celor diagnosticati cu boli reumatice inflamatorii a scazut semnificativ, se apropie de 30 de ani. Cu cat vom investi mai putin in terapiile biologice, cu atat controlul acestor boli va fi mai scazut. Daca investim in diagnosticul precoce si in tratament, vom ajunge sa cheltuim mai putin pentru acesti pacienti si vom putea sa ii mentinem activi si sa diminuam semnificativ costurile sociale. Reumatologia a progresat foarte mult, avem toate datele, este nevoie ca pacientul sa aiba acces la orice tratament care ii este necesar”, a declarat prof. dr. Catalin Codreanu, Presedinte ales al Societatii Romane de Reumatologie, manager al Centrului Clinic de Boli reumatismale “Dr. Ion Stoia”.

Potrivit unui comunicat de presa, prof. dr. Elena Rezus, presedinta Societatii Romane de Reumatologie si presedinta Comisiei de Reumatologie a Ministerului Sanatatii a precizat ca specialistii din Comisie au actualizat protocoalele de tratament si acestea au fost trimise la CNAS. Noile protocoale vor aduce cateva modificari importante, astfel ca vor putea fi tratati pe terapiile biologice/biosimilare pacientii cu forme moderate, inclusiv, de exemplu, cele vizibile prin RMN si nu prin radiografie, cum era pana acum.

“Avand in vedere potentialul evolutiv si distructiv al afectiunilor reumatismale, cu modificari articulare severe, dar si manifestari sistemice importante, interventia terapeutica precoce, rapida, este esentiala in vederea minimizarii impactului bolii asupra calitatii vietii pacientului. Obiectivele terapeutice sunt reprezentate de dobandirea remisiunii sau activitatii scazute a bolii. Incercam sa obtinem o boala inactiva. Ca urmare, atingerea rapida a acestor obiective reprezinta cel mai sigur mod de a preveni distructia articulara si de a imbunatati calitatea vietii pacientului. In cazul in care remisiunea bolii nu e atinsa in decurs de cel putin 6 luni de zile in care pacientul a urmat tratament, atunci sunt indicate terapii moderne, biologice tintite.’, a precizat prof. dr. Elena Rezus.

Ea a mai subliniat ca impactul unei patologii cu activitate moderata poate fi majora. Numeroase studii clinice au evidentiat faptul ca pacientii cu activitate moderata a bolii raspund prompt la terapria biologica si au sanse mai crescute de a atinge si mentine remisiunea, avand perspective superioare de angajare sau de mentinere a locului de munca, reducerea pensionarilor precoce si reducerea necesitatilor pe termen lung de interventii ortopedice.

“EULAR a recomandat elaborari clare pentru admiterea terapiei biologice la pacientii cu factori de prognostic nefavorabil, care nu au raspuns la alte tratamente in termen de 6 luni. Protocoalele terapeutice nationale trebuie sa vina in ajutorul pacientilor prin scaderea poverii bolii autoimune reumatismale. Ca urmare, printr-un tratament personalizat si prin selectarea eficienta a pacientilor eligibili pentru terapia cu medicamente biologice si sintetice tintite, se va realiza atat cresterea calitatii vietii pacientilor, cat si reducerea impactului economic al bolilor reumatismale. Boala cu activitate moderata raspunde mai bine la terapia moderna, astfel incat o putem controla mai bine. De asemenea, putem reduce costurile sociale, de la cele cu concediile medicale, pana la cele indirecte, greu de cuantificat dar cu impact major”, a mai precizat prof.dr. Elena Rezus.

Potrivit Sef lucr. Dr. Razvan Ionescu, membru in Comisia de Advocacy a EULAR, in Europa exista 120 milioane de pacienti cu una din cele 200 boli musculo-scheletale, adica o persoana din 5.

Proiectul “Si eu am nevoie de tratamentul potrivit!” a fost lansat de Asociatia Pacientilor cu Boli Inflamatorii Reumatismale din Transilvania “ART”, in parteneriat cu Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Societatea Romana de Reumatologie si Liga Romana contra Reumatismului.

Etichete: boli reumatismale inflamatorii, tratamente pacienti boli reumatismale, protocoale terapeutice boli reumatismale

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Bosneaga says:

    Bună seara! Am nevoie de tratament personalizat,sunt din Galați

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: