Servicii medicale scutite de la coplata pentru unii pacienti

27/04/2018

Servicii medicale scutite de la coplata pentru unii pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/servicii-medicale-scutite-de-la-coplata-pentru-unii-pacienti/


Parlamentari au depus un proiect de lege la Senat care reglementeaza situatiile prin care persoanele sunt scutite de la coplata si beneficiaza de asigurare fara plata contributiei pentru a avea dreptul legal la servicii de ingrijire medicala, inclusiv in situatia in care nu detin un cod numeric personal la momentul prezentarii in unitatea medicala.

“In speta, vor fi asigurate servicii medicale scutite de la coplata pentru copiii pana la varsta de 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, femeile insarcinate, lauzele si persoanele care sunt victime ale traficului de persoane, chiar in situatia in care acestea nu sunt inscrise in registrele de stare civila si nu detin un CNP”, se arata in expunerea de motive a proiectului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru completarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, conform Agerpres.

Potrivit documentului, clarificarea art. 36 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului va asigura serviciile medicale in conformitate cu prevederile legii in vigoare si va incuraja cat mai multe persoane sa obtina documente de identitate.

Acest proces va implica autoritatile competente in identificarea persoanelor fara acte de identitate sau fara CNP si va asigura demararea prompta a procedurii de inscriere a acestora in registrele de stare civila, in momentul prezentarii in unitatile medicale pentru acordarea de ingrijiri.

De asemenea, proiectul mai prevede ca personalul unitatilor medicale sa anunte organele de politie si serviciile de asistenta sociala din circumscriptia unitatii medicale pentru a demara procedurile de identificare si inscriere in registrele de stare civila a persoanelor care solicita ingrijire medicala fara plata contributiei.

Initiativa a fost semnata de 163 de senatori si deputati din tot spectrul politic, iar in prezent se afla in dezbatere publica la Senat.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: