Semnificatii ale refuzului vaccinarii in randul lucratorilor din sanatate

14/07/2021
Semnificatii ale refuzului vaccinarii in randul lucratorilor din sanatate

Semnificatii ale refuzului vaccinarii in randul lucratorilor din sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/semnificatii-ale-refuzului-vaccinarii-in-randul-lucratorilor-din-sanatate/

Publicitatea facuta statelor in care vaccinarea personalului medical devine obligatorie atrage atentia la un alt aspect: situatia este una globala, scrie Federatia Solidaritatea Sanitara intr-o postare pe pagina sa de Facebook, care adauga ca exista semnificative diferente procentuale intre state in privinta ponderii lucratorilor din sanatate vaccinati, ele avand mai multe cauze. In acest tablou Romania s-ar situa in lotul statelor cele mai afectate.

Principala explicatie pentru procentul redus aferent Romaniei sta in modalitatea in care a fost condusa campania de vaccinare. Mai pe sleau, in absenta unei campanii de vaccinare in randul lucratorilor din sanatate. Culpa pentru aceasta situatie incepe de la coordonatorii vaccinarii si cei care o gireaza (principalii vinovati), continuand cu toate institutiile care au oameni platiti din bani publici (sau contributii obligatorii). Nu este vorba doar de incompetenta, ci si de actiuni intentionate: nu putem sa uitam ca institutiile statului au refuzat sa recunoasca problema, negand timp de luni de zile afirmatiile noastre privind procentul real al lucratorilor vaccinati si combatandu-le cu date false. In conditiile in care noi am desfasurat actiuni continue pe aceasta tema, cerand interventia institutiilor si prezentand solutiile provenite de la profesionisti, consideram ca atitudinea noastra critica este indreptatita.”, precizeaza Federatia Solidaritatea Sanitara.

Potrivit sursei citate, a doua explicatie in ordinea importantei o constituie ponderea marea a infectarii lucratorilor din sanatate, corelativul ei fiind convingerea in imunitatea dobandita pe aceasta cale.

Esecul institutiilor responsabile de evidenta acestei situatii se traduce in absenta datelor oficiale privind impactul acestui fenomen. Problema este suficient de grava pentru merita evidentiata: a obliga (fie si implicit) un lucrator imunizat in urma infectarii sa se vaccineze este o atitudine lipsita de etica, ridicand suspiciunea unor interese financiare (mai ales acolo unde mecanismul propus pentru fortare implica costuri semnificative pentru salariati, ce se traduc in cifre mari de afaceri pe zona testarii.”, mai precizeaza Solidaritatea Sanitara,

Iar a treia explicatie o constituie neincrederea in autoritati, ea fiind determinata de modul in care acestea au tratat lucratorii din sanatate in toata aceasta perioada.

Dincolo de acest esec partial trebuie sa observam partea globala a problemei pentru a incerca sa o intelegem. Desi nu exista o medie globala oficiala, mai multe date tind sa sugereze ca ponderea lucratorilor din sanatate nevaccinati (in conditiile in care au avut posibilitatea sa se vaccineze) este situata intre 10% (varianta ideala) si 50% (limita de care se apropie si Romania).
In principiu amploarea fenomenului aduce in discutie trei categorii de ipoteze explicative:

Prostia nevaccinatilor – o parte semnificativa a profesionistilor din sanatate din intreaga lume sunt victime ale dezinformarii in privinta vaccinarii sau au cunostinte insuficiente in domeniu. Aceasta este explicatie „prin apel la culpabilizare”, ea fiind cea mai des utilizata de guvernanti.

Prostia guvernantilor – esecul campaniilor de vaccinare si neincrederea in guvernanti este cauza principala.

Este necesara identificarea punctuala a cauzelor – amploarea fenomenului este suficient de mare pentru a necesita cautarea altor cauze. Aceasta abordare lasa loc inclusiv posibilitatii de a ne intreba daca nu cumva ar trebui sa analizam cu mai multa prudenta acest fenomen, explorand inclusiv ipoteza (putin probabila, pe datele actuale) unei forme de intelepciune a multimilor.”, a mai transmis Federatia, care a adaugat ca “problema ramane deschisa, intelegerea ei necesitand o analiza atenta, depasind simplificarile propuse de guvernanti.”

Etichete: refuz vaccinare personal sanitar, vaccinarea personalului sanitar, federatia solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: