Sefa ASSMB: O sa fim in situatia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical

16/11/2023
Sefa ASSMB: O sa fim in situatia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical

Sefa ASSMB: O sa fim in situatia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sefa-assmb-o-sa-fim-in-situatia-de-a-nu-mai-putea-asigura-continuitatea-actului-medical/

Conducerea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) spune ca, in curand, spitalele din Capitala nu vor mai putea asigura continuitatea actului medical din cauza lipsei de personal. Potrivit directorului institutiei, s-a incercat deblocarea posturile din cele 19 spitale, printr-un memorandum urmat de trei reveniri, insa fara niciun raspuns.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Oana Sivache, directorul general al ASSMB, spune ca “sanatatea romanilor nu este un troc politic”.

“• De cel putin 6 luni incerc, impreuna cu echipa Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, sa depasim obstacole ce ne sunt puse in cale constant.

• Am facut asta institutional, in liniste, considerand ca deciziile eronate se pot indrepta, ca o sa gasim intelepciunea, indiferent de functii, sa colaboram spre binele pacientilor. Am considerat ca toti ne dorim acelasi lucru – sa ne uitam in ochii pacientilor cu empatie, dar mai ales cu linistea ca am facut tot ce era necesar pentru ca ei sa primeasca ajutorul de care au nevoie in spitale.

• Vorbesc zilnic cu managerii unitatilor sanitare ASSMB. Intru zilnic macar intr-un spital si nu fac asta pentru poze, ci pentru a-mi mentine raportarea la situatia reala. Nu emit, deci, pareri de la distanta. Sanatatea nu a mai trait o astfel de criza in ultimii ani!

• Dincolo de rolul meu actual, de director general al ASSMB, am si o responsabilitate morala, civica. Ca cetatean care a dedicat acestui domeniu ani de activitate cu scopul de a ajuta, prin munca mea, nu pot sa tac acum. Am mai spus asta si trebuie sa repet – sanatatea nu este un lux, ci o necesitate si un drept fundamental garantat de Constitutie! Un drept ce nu poate sa fie sacrificat pe altarul austeritatii.

• Daca vocea ASSMB, institutie care administreaza 19 spitale, este ignorata, nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla in alte judete, in spitalele din orasele mici. Si acolo sunt tot pacienti. Si pentru ei am incercat sa reglementam OUG 90/2023 printr-un memoriu. Nu doar pentru pacientii din Bucuresti, pentru toti pacientii din tara.

• Am incercat sa deblocam posturile din spitale printr-un memorandum, urmat de trei reveniri. Fara raspuns! Toate demersurile noastre au fost ignorate de Guvern, fiind, probabil, si insuficient sustinute de ministrul Sanatatii sau de cel al Dezvoltarii. E regretabil ca pacientii sunt impartiti in mod discriminatoriu (cei din spitalele aflate in subordinea Ministerului Sanatatii versus cei din spitalele din subordinea primariilor sau consiliilor judetene). Majoritatea oamenilor nici nu stie ce institutie administreaza spitalul in care ei solicita ajutor medical! Nici nu ar trebui sa conteze!

• In curand, o sa fim in situatia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsa de personal. Spitalele nu mai au suficienti medici si duc lipsa de personal TESA. Este in pericol insasi functionalitatea si continuitatea activitatii medicale! Riscam ca profesionalismul si dedicarea personalului nostru medical sa nu mai fie suficiente pentru salvarea de vieti si tratarea corespunzatoare a celor suferinzi.

• Guvernul trebuie sa protejeze sanatatea publica – este si un imperativ moral, nu doar o obligatie legala. Acum o pune in pericol! Putem intelege nevoia Guvernului de a impune un echilibru. Dar, echilibrul nu este egal cu austeritate severa.

• Reducerea cheltuielilor nu numai ca limiteaza accesul la tratamente si tehnologii medicale, dar demotiveaza profesionistii din acest domeniu vital. Cum putem cere medicilor performanta, fara sa asiguram toate resursele necesare actului medical?

• Reiau apelul ca Prim-Ministrul, impreuna cu Guvernul Romaniei, sa reconsidere deciziile recente. Sa prioritizeze sanatatea si sa actioneze ca atare, de indata!”

Sursa: Oana Gabriela Sivache/ FB

Etichete: spitale capitala, personal medical spitale bucuresti, posturi spitale capitala, oana sivache, ASSMB

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: