Scrisoare deschisa pentru sustinerea lui Raed Arafat si a servicilor de urgenta

05/11/2019

Scrisoare deschisa pentru sustinerea lui Raed Arafat si a servicilor de urgenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scrisoare-deschisa-pentru-sustinerea-lui-raed-arafat-si-a-servicilor-de-urgenta/

Angajatii din unitatile de primire a urgentelor, camerele de primire a urgentelor si Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare au trimis o scrisoare deschisa si strang semnaturi din toata tara pentru a-si arata sustinerea fata de sistemul public de urgenta si de seful DSU, Raed Arafat, relateaza Agerpres.

Prof univ dr Diana Cimpoesu, coordonatorul SMURD Iasi, spune ca aceasta scrisoare deschisa a fost elaborata pentru a nu ajunge in situatia in care romanii sa isi piarda increderea in cei care zi de zi le salveaza viata.

“In calitate de profesionisti care reprezinta principalele servicii medicale de urgenta din Romania, spitalicesti si prespitalicesti (Structuri Primiri Urgente si SMURD) observam ca in ultima perioada, Sistemul National de Asistenta Medicala de Urgenta si Prim Ajutor Calificat este tinta unor atacuri, punctate intentionat in momente de criza, atacuri ce submineaza increderea populatiei in structurile sistemului de urgenta si sunt dureroase pentru medici, asistenti medicali, paramedici, piloti, salvatori, ofiteri ISU, toti cei care muncesc seriosi si daruiti pentru sanatatea semenilor lor. Daca aceasta structura cu rol strategic, al carei scop este salvarea de vieti omenesti, isi pierde vreun element, se poate ajunge la un dezechilibru functional, iar siguranta cetateanului roman ar avea de suferit”, spun autorii scrisorii deschise.

Conform documentului, rezultatele sondajelor privind increderea populatiei in diverse categorii socio-profesionale aratau, in februarie 2018, ca romanii au cea mai multa incredere in pompieri si personalul medical care deservesc SMURD, dar si unitatile de primiri urgente.

“Afirmatiile din ultimele zile ne fac sa reactionam si sa va reamintim ca toti acesti oameni fac zi de zi totul ‘pentru ca altii sa traiasca’ sub o coordonare unica a Departamentului pentru Situatii de Urgenta, condus de secretarul de stat, dr. Raed Arafat. Exista evenimente tragice (accidente, incendii) care zguduie intreaga tara si care uneori duc chiar la schimbari majore in plan politic. Pentru noi insa fiecare caz este unul dramatic, fiecare pacient care acceseaza sistemul de urgenta are o durere, iar noi, la fel ca dr. Raed Arafat, trebuie sa-i ascultam si sa-i ajutam neconditionat pe toti: ‘asistenta medicala de urgenta este un drept al cetateanului si o datorie a statului’ si credem ca nimeni nu si-ar imagina ca atunci cand cade din picioare pe strada, salvatorii s-ar gandi daca sa inceapa sau nu manevrele de resuscitare, in functie de posibilitatile de decontare financiara a acelui caz. Doar pe criterii medicale sunt efectuate si interventiile echipajelor aeriene si cele ale echipelor medicale din Unitatile Primire Urgente, UPU-SMURD”, se mai precizeaza in scrisoarea deschisa, conform sursei citate.

Totodata, in scrisoare mai scris si faptul ca SMURD este una dintre cele mai performante structuri de acest gen din Europa

Continut educational:

“Pana atunci nu trebuie sa uitam si insistam pe acest aspect, ca SMURD a inceput ca o activitate de voluntariat si a ajuns in timp una dintre cele mai performante structuri de acest gen la nivel european. Initiatorul acestui sistem de interventie a pornit cu o masina, cu multa munca si dragoste de medicina si de semeni, cu cativa voluntari si a reusit sa genereze un curent de opinie si un sistem care este model multor tari din Uniunea Europeana si din lume. Urgenta din Romania, SMURD-ul nu este doar o institutie, este o mare familie, ai caror membri sunt ultima speranta pentru cineva aflat in suferinta: fie prietenul nostru, fie tatal unui politician, fie un om fara adapost, fie un turist strain. Prin ceea ce se intampla acum la nivel mediatic si declarativ din partea unor reprezentati ai presei si ai statului, aceasta mare si inca frumoasa familie este in pericol”, potrivit scrisorii deschise.

Etichete: raed arafat, smurd, serviciul public de urgenta, upu, cpu, dsu

Autor: Adriana Pavel

5 Comentarii

 1. Dayana Domnica Gherasim says:

  Susțin valorile! El este o valoare

 2. Mihai Lame says:

  Ba baieti voi amestecati medicina cu politica si alte lucruri necurate. Ceea ce cam nu prea e ok pentru medici care ar trebui sa isi vada de medicina si pacienti.

 3. Anca Nicoleta Negrut says:

  Susțin pe dr. Raed Arafat

 4. Matei Cristina says:

  Susțin profesionalismul și devotamentul domnului Raed Arafat!

 5. Duca Ion says:

  Susțin viața,susțin Raed Arafat!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19