Screening gratuit pentru depistarea osteoporozei cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei

28/09/2012

Screening gratuit pentru depistarea osteoporozei cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screening-gratuit-pentru-depistarea-osteoporozei-cu-ocazia-zilei-mondiale-a-osteoporozei/

Osteoporoza determina, in intreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi in fiecare an, ceea ce inseamna o fractura osteoporotica la fiecare 3 secunde. De asemenea,  osteoporoza afecteaza 200 de milioane de femei din intreaga lume. La nivel mondial, una din 3 femei si unul din cinci barbati de peste 50 de ani sufera de o afectiune osteoporotica. Numarul estimat de fracturi de sold in 2009, in Romania, era de 18.400. Majoritatea pacienţilor cu osteoporoza nu beneficiaza de o abordare terapeutica adecvata.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza, o boala a oaselor, fara simptome, care apare mai ales la femeile care au ajuns la menopauza, este definita in principal printr-o densitate minerala redusa la nivel osos, care duce, in timp, la o porozitate crescuta a oaselor si, implicit, la risc crescut de fractura. Cea mai frecventa complicatie asociata acestei boli este fractura de sold, care apare mai ales la femeile postmenopauza, cu un impact puternic asupra calitatii vietii acestora.

Campanie depistare precoce osteoporoza

Luni , 24 septembrie a.c. a fost demarata o campanie gratuita pentru depistarea pacientilor cu risc de osteoporoza, prin intermediul  determinarilor  de osteodensitometrie.Campania este derulata de  reteaua de farmacii Sensiblu in cadrul platformei dezvoltata de MSD Romania „Impreuna pentru viata, sanatate prin cunoastere”. In Bucuresti, testarile se vor desfasura pe 1, 5, 6 , 19 si 22 octombrie, in trei farmacii. Adresele farmaciilor, precum si orarul dupa care se efectueaza testarile le puteti gasi pe site-ul ImpreunaPentruViata, la sectiunea Osteoporoza, sau pe www.sensiblu.ro.

La nivel national, campania se va desfasura in perioada 24 septembrie – 22 octombrie in farmaciile Sensiblu din Bucuresti si din alte 21 de orase din tara, dupa cum urmeaza: Alexandria, Arad, Bacau, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Giurgiu, Iasi, Medias, Mures, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Sibiu, Slobozia, Targoviste şi Timisoara.

 „Potrivit Fundatiei Internationale de Osteoporoza (IOF), in Romania, prevalenta osteoporozei postmenopauza este estimata la 11,5% – ceea ce inseamna ca una din trei femei din Romania sufera de osteoporoza sau afectiuni osteopenice dupa varsta de 55 de ani. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, alaturi de partenerii nostri, am venit in sprijinul populatiei cu o campanie gratuita de testare pentru a diagnostica la timp aceasta afectiune si a evita aparitia fracturilor”, declara Florentin Scarlat, Policy and Communication Director MSD Romania.

Ziua Mondiala a Osteoporozei este marcata anual pe 20 octombrie. Determinarile de osteodensitometrie din farmaciile Sensiblu se realizeaza in baza trimiterii de la medicul de familie si a programarii prealabile.

 

Articol realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: