Screening al hepatitei C pentru populatia defavorizata din Iasi, Suceava si Botosani

20/06/2019

Screening al hepatitei C pentru populatia defavorizata din Iasi, Suceava si Botosani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screening-al-hepatitei-c-pentru-populatia-defavorizata-din-iasi-suceava-si-botosani/

Programul National de Screening privind infectia cu virusul hepatitic C in randul populatiei defavorizate va fi aplicat, in premiera nationala, concomitent in trei judete din nord-estul Romaniei. Anuntul a fost facut, joi, de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti.

Potrivit Agerpres, primele testari in cadrul programului national de depistare a hepatitei C vor fi efectuate in toamna. Pentru inceput vor fi achizitionate 5.000 de astfel de teste iar rezultatele se pot obtine in cel mult jumatate de ora de la preluarea probei. Persoanele diagnosticate vor primi tratament adecvat si vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

Continut educational:

“Aceste trei judete au fost alese in urma unor studii facute in randul populatiei. Am constatat ca sunt cele mai afectate din punct de vedere al prezentei in circulatie a virusului hepatitei B si C. In momentul de fata pentru infectia cu virusul hepatic C avem posibilitatea sa o vindecam in proportie de peste 99%, iar pentru infectia cu virusul hepatic B putem sa facem astfel incat sa nu mai transmita si celor din jur. Mai mult decat atat, sa poata sa duca o viata absolut normala. Toate aceste elemente de terapie sunt incluse in programe de sanatate care exista la ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Practic, pacientii sunt tratati gratuit. Ar mai fi o singura problema dar care este in curs de rezolvare, cea a tratarii persoanelor neasigurate. Ministrul Sanatatii a propus o clauza in contractul cadru prin care si persoanele neasigurate sa aiba acces gratuit si neingradit la aceste servicii de sanatate”, a declarat Adrian Streinu Cercel, managerul de la Institutul Matei Bals din Capitala, conform sursei citate.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, spune ca vizati sunt in special cei care provin din mediul rural.

Potrivit statisticilor, in ultimii trei ani, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, care este singurul din zona Moldovei, au fost tratati aproximativ 1.200 de pacienti infectati cu virus hepatitic C.

Etichete: hepatita c, teste hepatita c, screening hepatita c, tratament hepatita c

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: