Sase persoane au murit in urma infectiei cu virusul West Nile

23/08/2018

Sase persoane au murit in urma infectiei cu virusul West Nile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sase-persoane-au-murit-in-urma-infectiei-cu-virusul-west-nile/


Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, pana acum, in acest sezon, s-au inregistrat 56 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile si sase decese.

Potrivit unei informari a Ministerului Sanatatii, cazurile de West Nile pana la aceasta data sunt din: Dolj 12, Iasi 10, Bucuresti 8, Olt si Teleorman cate 4, Galati si Ilfov cate 3, Braila si Giurgiu cate 2, Bacau, Tulcea, Bihor, Botosani, Vrancea, Covasna, Mehedinti si Satu Mare cate un caz.

‚ÄúCele sase decese au survenit la pacienti care prezentau co-morbiditati. Trei dintre decese s-au inregistrat in Bucuresti si cate unul in judetele Iasi, Galati si Covasna’, se precizeaza conform sursei mentionate.

Datele sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat dupa epidemia din anul 1996, arata ca situatia din acest moment este comparabila cu cea inregistrata in anii precedenti.

“Specialistii considera ca sunt cazuri sporadice si nu e vorba de o epidemie, iar cresterea inregistrata este cauzata de perioada excesiv de ploioasa care a facut dificila distrugerea tantarilor. Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, in toate centrele de transfuzii din tara s-au luat masuri de siguranta. Sangele este testat suplimentar, astfel incat sa poata fi depistata eventuala prezenta a virusului in sangele recoltat”, se arata in comunicatul MS.

Totusi, de curand Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis o avertizare privind pericolul de epidemie in Europa din cauza virusului West Nile. In topul tarilor cele mai afectate pana acum, Romania ocupa locul 4.

Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati  pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.

De asemenea, specialistii mentioneaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, afirma specialistii, care recomanda cetatenilor sa se prezinte la cel mai apropiat cabinet daca au febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi, eruptii cutanate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: