Saptamana Mondiala a Alaptarii | Copiii alaptati la san, mai putin predispusi la diabet

31/07/2023
Saptamana Mondiala a Alaptarii | Copiii alaptati la san, mai putin predispusi la diabet

Saptamana Mondiala a Alaptarii | Copiii alaptati la san, mai putin predispusi la diabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/saptamana-mondiala-a-alaptarii-copiii-alaptati-la-san-mai-putin-predispusi-la-diabet/

Alaptarea este unul dintre primii factori de protectie durabila a sanatatii copilului. Alaptarea imbunatateste coeficientul de inteligenta si gradul de scolarizare.

Imbunatatirea dezvoltarii copilului si reducerea cheltuielilor cu sanatatea prin alaptare are ca rezultat castiguri economice pentru familii. Este recomandata initierea alaptarii in prima ora de la nastere, alaptarea exclusiva pana cand copilul implineste 6 luni si continuarea alaptarii, in paralel cu procesul de diversificare, pana la varsta de 2 ani, transmite Insititul National de Sanatate Publica, intr-un comunicat de presa.

Saptamana Mondiala a Alimentatiei la San este celebrata in fiecare an in perioada 1-7 august, alaptarea fiind una dintre cele mai eficiente modalitati de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun inceput in viata.

“Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat si contine anticorpi care ajuta la protejarea impotriva multor boli care apar, mai ales in randul copiilor. Laptele matern ofera toata energia si nutrientii de care sugarul are nevoie in primele luni de viata si continua sa asigure pana la jumatate sau mai mult din nevoile nutritionale ale copilului, in a doua jumatate a primului an si pana la o treime in timpul celui de-al doilea an de viata.

Copiii alaptati la san au sanse mai bune sa nu fie subponderali, supraponderali sau sa sufere de obezitate si sunt mai putin predispusi la diabet, pe parcursul vietii.”, precizeza INSP.

Se estimeaza ca 2,7 milioane de decese ale copiilor, ceea ce inseamna aproximativ 45% dintre toate decesele copiilor, sunt atribuite subnutritiei, in fiecare an. La nivel global, in 2020, s-a estimat ca 149 de milioane de copii sub 5 ani aveau inaltime mica pentru varsta lor, 45 de milioane au fost prea slabi pentru inaltimea lor si 38,9 milioane erau supraponderali sau obezi.

“Putini copii primesc alimente complementare adecvate si sigure din punct de vedere nutritional; in multe tari, mai putin de o patrime dintre sugarii cu varsta cuprinsa intre 6 si 23 de luni beneficiaza de o diversificare alimentara corecta si sunt hraniti adecvat varstei lor. In lume, aproximativ 44% dintre sugarii cu varsta intre 0 si 6 luni sunt alaptati exclusiv la san. Astfel, daca toti copiii cu varsta intre 0 si 23 de luni ar fi alaptati optim, se estimeaza ca in fiecare an ar putea fi salvate peste 820.000 de vieti de copii cu varsta sub 5 ani.”, mai scrie in comunicat.

Institutul National de Sanatate Publica a dezvoltat alaturi de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu”, Institutul Norvegian de Sanatate Publica, Directoratul Norvegian de Sanatate si Biroul de tara al Organizatiei Mondiale a Sanatatii OMS pentru Romania in cadrul proiectului ”Consolidarea retelei nationale de furnizori de ingrijiri primare de sanatate pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, copii si adulti (inclusiv populatie vulnerabila)” recomandari in domeniul promovarii alaptarii destinate personalului sanitar care lucreaza la nivel local in cadrul Ghidului “Promovarea alaptarii. Sfaturi pentru imbunatatirea practicii alaptarii”.

Acest document aduce inca o data in atentie principiile ingrijirilor centrate pe persoana si pe familie, precum si faptul ca sprijinul pentru alaptare oferit la nivelul comunitatii este esential. Materialul este disponibil AICI.

“Campaniile de informare si educare a mamelor si a familiilor acestora cu privire la beneficiile alaptarii la san pot determina o schimbare de atitudine in randul mamelor, iar sustinerea acestui comportament poate creste numarul de mame care practica alaptatul exlusiv la san, contribuind astfel la o alimentatie corecta a nou-nascutilor.”, mai sustine INSP.

Etichete: alaptarea, alimentatia la san, beneficii alaptare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: