Saptamana Europeana a Vaccinarii

23/04/2018

Saptamana Europeana a Vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/saptamana-europeana-a-vaccinarii/


In perioada 23-29 aprilie 2018 sub coordonarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Europa si in intreaga lume se organizeaza activitati care sa evidentieze rolul si importanta vaccinarii in salvarea de vieti cu ocazia Saptamanii Internationale/Europene a Vaccinarii (SEV).
 
Grupul de Vaccinologie al  Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) se alatura si in acest an eforturilor depuse de organismele internationale si atrage atentia ca interesul superior al copilului la sanatate nu poate fi subordonat nici unui alt drept sau interes al unei alte persoane, private sau publice.
 
Este dramatic si de neacceptat ca intr-o societate moderna sa moara copii dar si adulti prin boli foarte usor prevenibile prin vaccinare. OMS estimeaza ca in fiecare an, prin vaccinare, sunt evitate intre 2 si 3 milioane de decese si alte 1,5 milioane ar putea fi prevenite daca acoperirea vaccinala s-ar imbunatatii.
 
Doar in anul 2017, in Europa au fost raportate 14.600 cazuri de imbolnaviri prin rujeola. Cele mai multe cazuri au provenit din Romania (5 608 cazuri – 38%), Italia (5 098 cazuri – 35%), Grecia (967 cazuri – 7%) si Germania (929 cazuri – 6%).  In opinia noastra, este absolut inacceptabil ca in acest context, tot la nivel european, au decedat 37 de persoane prin rujeola din care 26 provin din Romania.
 
De altfel, aceasta epidemie care a inceput in anul 2016, a produs in tara noastra pina la data de 20.04.2018 un numar de 12368 imbolnaviri prin rujeola soldate cu  49 de decese.
 
Si in ultimul sezon gripal, Romania a confirmat cu laboratorul un numar de 1734 cazuri de gripa care au avut drept consecinta pierderea a 124 de vieti, vieti care puteau fi salvate prin vaccinare.
 

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Planul National de Vaccinare

SNMF considera ca prin vaccinare si o atitudine preventiva si responsabila legata de propria sanatate putem evita tragedii. Facem apel la corpul profesional, autoritati guvernamentale si legislative sa isi intensifice eforturile pentru a impiedica pierderi de vieti, absolut inutil, datorate unor boli foarte usor prevenibile prin vaccinare.
Consideram ca Romania nu isi permite ca demersurile legislative de a reglementa acest domeniu  sa fie incetinite si atragem atentia ca acest fapt poate duce in viitor la aparitia altor imbolnaviri care pot fi evitate si care se pot solda cu pierderi de vieti!
 
SNMF si Grupul de Vaccinologie subliniaza ca vaccinarea este o responsabilitate personala dar si sociala, fiind cea mai de succes si cost-eficienta interventie pentru pastrarea sanatatii populatiei.

Presedinte SNMF
Dina Mergeani

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19