SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

14/05/2021
SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanitas-solicita-contracte-de-munca-pe-perioada-nedeterminata-pentru-personalul-angajat-pe-perioada-starii-de-alerta/

Federatia SANITAS din Romania solicita autoritatilor sa gaseasca solutia legala prin care personalul medical si auxiliar care a fost angajat in institutii sanitare publice (spitale, servicii judetene de ambulanta, DSP-uri) pe perioada starii de alerta sa-si desfasoare in continuare activitatea profesionala pe posturile respective, in baza unor contracte de munca pe perioada nedeterminata, transmit sindicalistii intr-un comunicat de presa.

Lipsa acuta de personal calificat in institutiile sanitare si perspectivele grave privind situatia epidemiologica nationala au determinat autoritatile sa adopte, in luna mai 2020, Legea nr. 55 care a permis institutiilor publice din domeniul Sanatatii sa ocupe cu personal calificat, fara concurs, posturile vacante.

Potrivit Sanitas, in acest fel, legea a dat “o gura de aer” absolut necesara spitalelor care aveau nevoie urgenta de medici, asistenti medicali si personal auxiliar, in special in sectiile ATI, in cele COVID, in DSP-uri, in serviciile judetene de ambulanta etc.

“Au fost foarte multi colegi care au inteles situatia exceptionala prin care trece intreaga societate romaneasca si s-au angajat pe perioada starii de alerta, considerand ca este o datorie profesionala si morala sa contribuie in acest fel la lupta impotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Angajarea lor s-a facut in baza unor contracte individuale de munca (CIM) pe perioada determinata, contracte ce vor expira, conform Legii 55/2020, in cel mult 30 de zile de la data incetarii starii de alerta.”, se precizeaza in comunicatul citat.

Asfel, Federatia SANITAS din Romania spune ca solicita si sustine orice demers al autoritatilor care va avea ca rezultat o solutie legala de transformare a acestor CIM-uri in contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata, tinand cont ca:

1. Acesti colegi lucreaza de mai bine de un an in conditii de criza sanitara si si-au demonstrat pe deplin capacitatea profesionala si umana;

2. Normativul de personal este, in continuare, subdimensionat in institutiile sanitare publice;

3. Oamenii acestia au ales sa se implice in efortul general de salvare a pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, lucreaza in conditii de presiune greu de imaginat pentru cei din afara sistemului medical, unii dintre ei chiar si-au pierdut viata in lupta cu virusul.

“Consider ca personalul medical angajat pe perioada determinata, in conditiile Legii 55/2020, care lucreaza cu pacienti COVID de mai bine de un an, a facut cu prisosinta dovada abilitatilor si cunostintelor in domeniile lor. Nu stiu daca vreun examen de angajare, fie el scris sau practic, poate sa probeze mai clar competentele si constiinta profesionala a acestor oameni. Spitalele au nevoie si in continuare de personal calificat iar experienta dobandita de colegii nostri in perioada starii de urgenta si de alerta reprezinta un beneficiu major pe care institutiile medicale nu ar trebui sa-l piarda. De aceea, consideram ca este o obligatie a autoritatilor sa gaseasca o solutie legala pentru ca acesti colegi sa-si continue activitatea pe posturile pe care au fost angajati iar contractele lor de munca sa devina valabile pe perioada nedeterminata. In consecinta noi, federatia, vom sprijini orice demers al autoritatilor in acest sens” a precizat Leonard Barascu, presedintele Federatiei SANITAS.

Etichete: personal medical si auxiliar angajat pe perioada starii de alerta, contracte de munca personal medical, sanitas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: