Sanitas: Este imposibil ca spitalele sa duca la indeplinire contractul cu Casa de Asigurari

07/02/2023
Sanitas: Este imposibil ca spitalele sa duca la indeplinire contractul cu Casa de Asigurari

Sanitas: Este imposibil ca spitalele sa duca la indeplinire contractul cu Casa de Asigurari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanitas-este-imposibil-ca-spitalele-sa-duca-la-indeplinire-contractul-cu-casa-de-asigurari/

Spitalele ar putea sa nu duca la indeplinire contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar in conditiile acestea ar avea de suferit atat corpul medical, cat si pacientii, au precizat reprezentantii Federatiei Sanitas.

“Dupa intalnirea de ieri (luni, 6 februarie 2023, n.r.) de la Guvern, cu domnul consilier Drumea, probabil ca acesta o sa duca mesajul nostru catre premier. Asta este si ceea ce ne dorim. Nu stim nimic concret, pentru ca probabil dansul nici n-avea mandat, nici puterea de decizie. Dar este bine ca am avut macar un prim contact cu cei care ne conduc. (…). Revendicarile noastre raman aceleasi, iar cea mai importanta se refera la finantarea spitalelor, pentru ca ieri discutand cu toti colegii mei din tara care au venit, mi-au spus ca este imposibil ca spitalele sa duca la indeplinire contractul cu Casa de Asigurari, iar in conditiile acestea ar suferi si corpul medical, si pacientii. Pentru ca daca nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilitati sau medicamente, e o problema. De fapt, e problema de calcul. Adica, tarifele au ramas ca acum zece ani si totul s-a scumpit dupa pandemie, inclusiv unele medicamente chiar de zece ori. Cu aceeasi bani nu poti sustine… Vedeti ca in industria aceasta toate evolueaza si apar medicamente din ce in ce mai bune, si mai scumpe. Cu siguranta, medicii sunt tentati sa incerce noile medicamente, or daca spitalul nu le cumpara…”, a afirmat presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, domeniul asistentei sociale din Romania ramane subfinantat, iar venitul lunar al unui asistent poate varia intre 2.500 si 5.000 de lei, in functie de zilele suplimentare lucrate.

“Asistenta sociala este un segment subfinantat. Mai mult decat atat, a aparut un draft in care se mentioneaza ca asistentilor medicali le-ar scadea salariile in sensul ca in noua lege sunt pozitionati undeva la coeficientul 3, fata de 5 unde sunt in prezent. Nu stiu, poate e o greseala. Daca nu am avut negocieri nu pot sa stiu. Decat pe surse, v-am spus ca am intrat in posesia unui draft care situeaza asistenta sociala, din cate am inteles, la nivel mai jos decat in prezent. La momentul actual, noi in sistemul medical si de asistenta sociala castigam putin mai mult decat alti bugetari, dar de ce? Pentru ca la salariu se adauga faptul ca noi avem 6, 7, 8 nopti pe luna, sambete si duminici, si atunci venitul poate fi intre 2.500 si 5.000 de lei in functie de cate sambete si duminici sunt. Daca nu ai nicio noapte sau nicio dura de sambata si duminica venitul poate fi undeva la 2.500 de lei. Am ajuns sa nu ne mai comparam cu strainatatea, ci cu situatia de la noi din diverse domenii. Am avut, nu stiu cum sa spun, norocul sau ghinionul sa castigam niste procese in zona TESA. Adica am castigat reincadrarea celor care lucreaza in birouri din spitale si asistenta sociala intr-o alta anexa, unde castiga mult mai mult. Si atunci am ajuns ca un muncitor sa ia cat un infirmier sau cat un asistent medical si aici este nemultumirea. Adica se compara cu muncitorul care n-are nicio diploma. Am reusit sa le marim salariile prin acele procese, dar ele s-au egalat toate cu asistentul medical”, a mai spus reprezentantul Sanitas Bucuresti, potrivit sursei citate.

Federatia Sanitas a protestat, saptamana aceasta, pe fondul nemultumirilor legate de Legea salarizarii si a subfinantarii institutiilor medicale si a asistentei sociale din Romania.

Sursa foto:FB/Federatia Sanitas din Romania

Etichete: sanitas, proteste sanitas, contract spitale cu casa de asigurari, asistenti medicali

autor

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Pall vera says:

    Spitalele de stat sunt subfinantate , tarifele nu sunt actualizate, numărul de paturi se împuținează pentru îndeplinirea unor normative(m3/pat…), birocrația a explodat, informatizarea “mananca” timp de lucru mai ales când merge prost sistemul informatic, nu se fac angajări deși personalul este puțin fata de necesar…
    Tariful/serviciu de la spitalul privat acoperă toate cheltuielile necesare actului medical la pretențiile actuale. Poate se inspira Casa de asigurări de sănătate și Guvernul( pentru procentul din PIB).

  2. Sandu Carmen says:

    Mi se pare ineficient pentru o societate ca personalul medical sa fie platit la realizari,adica casa de asigurari sa plateasca unitatile sanitare in functie de numarul de pacienti adica de oameni bolnavi.Inseamna ca ne dorim o populatie bolnava….unde este atunci progresul,evolutia in medicina si prosperitatea unei societati?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: