Sanitas, despre CCM la nivel bugetar Sanatate: E un contract bun si suntem fericiti ca am reusit sa il semnam

21/11/2019
Sanitas, despre CCM la nivel bugetar Sanatate: E un contract bun si suntem fericiti ca am reusit sa il semnam

Sanitas, despre CCM la nivel bugetar Sanatate: E un contract bun si suntem fericiti ca am reusit sa il semnam

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanitas-despre-ccm-la-nivel-bugetar-sanatate-e-un-contract-bun-si-suntem-fericiti-ca-am-reusit-sa-il-semnam/

Reprezentantii Federatiei Sanitas spun ca dupa aproape doi ani si sapte luni de negocieri cu Ministerul Sanatatii s-a reusit semnarea Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivel de sector bugetar Sanatate, pentru perioada 2019-2021, care consolideaza o serie de drepturi obtinute pana acum si reglementeaza altele noi.

“E un Contract colectiv care s-a nascut foarte greu, a durat aproape doi ani si sapte luni, incepand cu 4 noiembrie produce efecte, a fost inregistrat la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, se aplica tuturor unitatilor sanitare publice din Romania si in centrele medico-sanitare, am incercat sa cuprindem tot ce inseamna sistem bugetar sanitar din Romania. Are doua componente importante, pe de o parte am reusit sa pastram drepturile castigate in ultimii 20 de ani, desi am avut dificultati majore – incoerenta legislatiei mai ales in domeniul concediilor de odihna, ne-am lovit de o oarecare incompetenta a autoritatilor publice centrale, Guvernul avea o opinie, Ministerul Muncii avea alta opinie legata de aceste zile suplimentare. Pe de alt parte, o serie de noutati in ce priveste reglementarea relatiilor de munca in domeniul sanitar. Rolul foarte important pe care sindicatele il vor juca atat in stabilirea politicii de personal, concedierile colective, unde am prins o serie de masuri importante de protectie a salariatilor, drepturile sindicatelor afiliate Federatiei Sanitas. Sunt noutati care privesc posibilitatea continuarii studiilor pentru asistentele medicale cu studii post-liceale. Prin modificarea Legii Educatiei s-a creat posibilitatea transferarii creditelor obtinute la nivel post-liceal la cel universitar si va fi mai usor de acum si printr-o prevedere a CCM ca asistentii sa isi continue studiile in domeniu”, a declarat Iulian Pope, citat de Agerpres.

Prim-vicepresedintele Sanitas a aratat ca sunt mai multe victorii obtinute prin acest contract colectiv.

Continut educational:

“Am inceput negocierile cu dl. ministru Bodog si le-am finalizat cu d-na Pintea. Este un contract colectiv prin care toata lumea a castigat, si angajatorii, si salariatii. In mod concret se aplica unitar legislatia in domeniul muncii la nivel sanitar, pana acum am avut dificultati, au fost anumite judete in care oamenii aveau o serie de drepturi, iar in altele nu se aplicau. Acum se aplica unitar. (…) Cea mai mare batalie a fost pastrarea zilelor suplimentare de concediu, reducerea programului de lucru pentru anumite categorii. Am mai consfintit la stabilirea unor institutii noi care sa vizeze bolile profesionale din sistemul sanitar, in momentul acesta nu exista un organism care sa le centralizeze, am reglementat obligativitatea ministerului si a angajatorilor de la nivel de unitate de a consulta si a cere avizul sindicatului pentru toate actele normative si administrative care vizeaza relatiile de munca, desfasurarea activitatii profesionale. E un contract de munca bun si suntem fericiti ca am reusit sa il semnam si sa il inregistram la Ministerul Muncii”, a mai concluzionat Iulian Pope, conform sursei citate.

Noul CCM pe sectorul Sanatate va fi publicat saptamana viitoare in Monitorul Oficial.

Etichete: contract colectiv de munca sanatate, CCM sanatate, federatia sanitas, negocieri contract de munca, CCM personal medical, sporuri personal medical, drepturi angajati sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Mihai Gina says:

    Felicitări! Sunt mândră si sper ca nu voi mai fi nevoită să plec in alta tara pt munca

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: