S-a schimbat modificarea: Cardul de sanatate devine obligatoriu nu de la 1 februarie, nici de la 1 aprilie, ci de la 1 mai

29/01/2015
S-a schimbat modificarea: Cardul de sanatate devine obligatoriu nu de la 1 februarie, nici de la 1 aprilie, ci de la 1 mai

S-a schimbat modificarea: Cardul de sanatate devine obligatoriu nu de la 1 februarie, nici de la 1 aprilie, ci de la 1 mai

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-schimbat-modificarea-cardul-de-sanatate-devine-obligatoriu-nu-de-la-1-februarie-nici-de-la-1-aprilie-ci-de-la-1-mai/

card 1Schimbari, modificari si incoerenta care zapacesc medicii si pacientii.

Dupa ce in ultimele luni ale anului trecut se vorbea ca data obligatorie de 1 ianuarie 2015  de intrarea in vigoare a cardului national de sanatate, anul a inceput, iar normele metodologice de implementare nu era inca aprobate.

In urma dezbaterii acestui proiect s-a vorbit de un nou termen: 1 februarie 2015.

Dar, nu a trecut mult timp si s-a avansat o alta data de  intrare in vigoare a cardului de sanatate, respectiv 1 aprilie, care pana la urma s-a dovedit a fi o pacaleala.

Intre timp, vocile pacientilor care au refuzat cardul din diferite motive, in special cele religioase, s-au auzit tot mai tare.

Patriarhia Romana s-a implicat in aceste polemici si a facut un apel catre credinciosi de „ intelepciune si rationament”.

CNAS s-a pliat atunci pe dorintele pacientilor si a facut precizarea ca cine refuza cardul, poate beneficia de o adeverinta prin care sa i se ateste calitatea de asigurat. 

Pana la 1 aprilie, pentru ca furnizorii de servicii medicale si pacientii sa se obisnuiasca, trebuia ca cele doua sisteme, cel informatic actual si cardul de sanatate, sa functioneze in paralel.

Dar, miercuri 28 ianuarie 2005, intervin alti factori care „schimba modificarea”.

“Conform Hotararii de Guvern care contine Normele metodologice de aplicare a cardului national de sanatate, care a fost aprobata astazi,( 28 ianuarie 2015) cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de 1 mai 2015”, a precizat CNAS intr-un comunicat de presa.

De asemenea, tot miercuri, 28 ianuarie, conform Agerpres, Guvernul a emis un comunicat de presa prin care mentioneaza ca prin aprobarea ordonantei, se reglementeaza si posibilitatea distribuirii cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate si de catre medicii de familie, nu doar prin serviciile postale.

Presedintele Vasile Ciurchea a declarat intr-o conferinta de presa ca incepand de saptamana trecuta sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguratii din listele lor.

Si, tot seful CNAS a mai precizat ca aproximativ 4.000 de persoane au depus cereri prin care refuza cardul de sanatate.

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

 1. Pistol Irina says:

  N-as vrea sa intervin ca medic in distributia cardurilor de sanatate, facem deja prea multe treburi nemedicale dar si din alte motive.

 2. dinu maria says:

  Imi cer scuze pentru greselile gramaticale si pentru ca sunt atat de suparata ca ma scris alta dataIn loc de 04.03.2014 va rog frumos sa cititi 04.02.2015.Va multumesc si-mi cer scuze anticipat pentru timpul pretios pe care vi l-am irosit.

 3. dinu maria says:

  Am multi pacienti asigurati care nu au primit cardul de sanatate prin posta si nici la CJAS nu este.Vin la mine suparati,incerc sa-i verific in SIUI si aflu ca nu li s-a emis cardul de sanatate.De ce?Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare deci ei pleaca din cabinetul meu tot nelamuriti.Se tot spune ca medicii nu vor sa-si achizitioneze cititor de card.Eu l-am comandat la inceputul lunii octombrie 2014 prin reprezentantul local al firmei in softul carei lucrez si pana azi 04.03.2014 nu l-am primit inca,desi alti colegi l-au primit.Saptamina trecuta am incercat alta varianta.Am comandat acelasi cititor la alta firmape care am crezut-o mai serioasa.mi-au onorat comanda in 24 de ore dar am primit alta marca de cititor nu ce comandasem, ce era scris pe factura si pentru care virasem banii prin banca.Deci una se spune si alta se face.Ce-a urmat?Alte telefoane alt stress din partea mea. Din partea firmei inainte de a primi scuze am fost apostrofata pentru ca am indraznit sa ridic tonul la telefon.M-au trombonit ca este mai bun decat cititorul solicitat de mine ca ma vor ajuta sa-l instalez.Dar asta numai verbal. Atrebuit sa mai dau nu stiu cate telefoane chiar sa le spun ca-l returnez pentru ai convinge sa-mi dea softul de la producator ,soft pe care doar ei il aveau.Deci sunt total nemultumita si mi-am schimbat impresia si despre aceasta firma.Asa credeau ei ca ma vor convinge sa aleg softul lor pentru cabinet?

 4. serghei says:

  cardul national de sanatate de unde pot sa ridic

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: