S-au realizat primele trei operatii endoscopice oculare din Romania

02/12/2014

S-au realizat primele trei operatii endoscopice oculare din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-au-realizat-primele-trei-operatii-endoscopice-oculare-din-romania/

ochi-conjunctivitaPremiera medicala in Romania. De curand, la Satu Mare, medicii au realizat primele operatii endoscopice oculare din tara, cu un aparat special.  Interventiile au fost facute la Centrul de Chirurgie Vitreo-Retiniana de catre medicul Levai Lehar si prof. dr. Rado Gabor de la Universitatea oftalmologica din Budapesta.

Primii trei pacienti au fost din judetele Maramures si Satu Mare. O pacienta de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativa ce a dus la hipotonie oculara a fost operata pentru prevenirea atrofiei ocular, iar doi pacienti cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat pana in prezent, au fost operati in vederea reducerii presiunii intraoculare.

“Sunt entuziasmat ca impreuna suntem partasi la o premiera nationala in domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. In cursul zilei de ieri am efectuat primele operatii endoscopice oculare din Romania, utilizand noul endoscop ocular special care permite vizualizarea unor parti anatomice ale ochiului care de altfel cu tehnicile disponibile in prezent in tara nu ar fi posibile. Cu aceasta noua tehnica pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculara, pot fi abordate patologii complexe la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculara, care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile, sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul”, a declarat specialistul oftalmolog Levai Lehar, citat de Agerpres.

De asemenea, si prof. dr. Rado Gabor a precizat ca a mai folosit noul endoscop ocular in operatii, doar ca acum l-a utilizat in premiera pe interventii pe retina.

Endoscopul ocular este un aparat special, pentru ca are o grosime de 1 mm. Aparatul este fabricat in Statele Unite ale Americii si costa aproximativ 80.000 de euro, utilizarea lui presupunand o supra specializare in domeniul chirurgiei vitreo-retiniene.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

OMS nu este de acord cu conditionarea accesului intr-un stat in functie de certificatele de vaccinare

Livrarile de vaccin vor fi reduse in saptamanile viitoare | Romania continua vaccinarea cu stocul de rezerva

84,6% din personalul medical ar putea fi vaccinat pana la sfarsitul lunii ianuarie

Vlad Voiculescu: 30 de lei per pacient programat la vaccinarea anti-Covid pentru medicii de familie

A V-a transa de vaccin de la Pfizer & BioNtech, de 87.750 de doze, ajunge in Romania