S-a lansat primul test de sange la domiciliu pentru depistarea riscului de Alzheimer

01/08/2023
S-a lansat primul test de sange la domiciliu pentru depistarea riscului de Alzheimer

S-a lansat primul test de sange la domiciliu pentru depistarea riscului de Alzheimer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-lansat-primul-test-de-sange-la-domiciliu-pentru-depistarea-riscului-de-alzheimer/

Compania farmaceutica americana Quest Diagnostics a lansat primul test de sange care se adreseaza direct consumatorilor finali pentru a detecta nivelurile anormale de beta-amiloid, o proteina care joaca un rol cheie in declansarea maladiei Alzheimer, relateaza Reuters.

Noul test denumit AD-Detect foloseste aceeasi tehnologie ca testul sangvin lansat de aceeasi companie americana la inceputul anului 2022 pentru a fi folosit de personalul medical.

“Unul dintre avantajele de a avea un test de depistare a proteinei beta-amiloid este ca va permite sa stiti, cu multi ani inainte chiar de a fi simptomatic, ca sunteti expus riscului de Alzheimer”, a declarat Michael Racke, directorul departamentului de dispozitive medicale neurologice din cadrul companiei Quest Diagnostics, potrivit sursei citate.

Anuntul a fost facut la scurt timp dupa ce Agentia pentru alimente si medicamente (FDA) din Statele Unite a decis sa acorde o autorizatie deplina medicamentului Leqembi, dezvoltat de Eisai si partenerul sau Biogen, care elimina proteinele beta-amiloid din creier si care a demonstrat ca incetineste progresia maladiei Alzheimer la pacientii aflati in stadii timpurii ale bolii.

De asemenea, expertii de la FDA analizeaza un tratament similar dezvoltat de Eli Lilly, denumit Donanemab.

Testul pentru consumatori dezvoltat de Quest Diagnostics se adreseaza persoanelor de peste 18 ani care sufera de pierderi usoare de memorie sau prezinta un istoric familial legat de Alzheimer.

Etichete: test alzheimer, test sange alzheimer, risc alzheimer

 

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Stoica Gheorghita says:

    La noi când?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: