S-a lansat Campania ‘Respir’, destinata informarii si educarii cu privire la astm

13/05/2019
S-a lansat Campania ‘Respir’, destinata informarii si educarii cu privire la astm

S-a lansat Campania ‘Respir’, destinata informarii si educarii cu privire la astm

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-lansat-campania-respir-destinata-informarii-si-educarii-cu-privire-la-astm/

Institutul pentru Dezvoltare in Sanatate si Educatie (IDSE) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) au lansat luni Campania ‘Respir’, destinata informarii si educarii cu privire la astm.

In Romania, conform Societatii Romane de Pneumologie, traiesc aproximativ 1.000.000 de pacienti cu aceasta afectiune, iar medicii sunt de parere ca boala este inca mult subdiagnosticata.

“Educatia in sanatate este foarte importanta. Un pacient cu astm bine informat va intelege ca pentru a tine astmul sub control este esential sa ia tratamentul asa cum i-l prescrie medicul si sa se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afectiune care poate fi tinuta sub control si un pacient diagnosticat poate avea o calitate buna a vietii si se poate implica aproape in toate tipurile de activitati in care se implica si persoanele sanatoase”, a declarat Rozalina Lapadatu, director al IDSE, potrivit Agerpres.

Datele oficiale arata ca intre 30% si 70% dintre pacientii cu astm, la nivel european, nu isi administreaza tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamatia cailor respiratorii si a tine afectiunea sub control.

“Astmul poate fi tinut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administreaza zilnic, indiferent daca pacientul manifesta sau nu simptomele specifice, si terapie la nevoie pe care pacientul trebuie sa o foloseasca de indata ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, pana la 70% dintre pacienti, in momentul in care se simt bine, aleg sa renunte la terapia de fond si folosesc tratament doar in situatiile de urgenta. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru acesti pacienti”, a declarat si Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, conform sursei citate.

In cadrul campaniei sunt puse la dispozitie platforma de informare www.viatacuastm.ro si brosura ‘Viata cu astm’, unde cei interesati vor gasi raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind aceasta afectiune.

Din acest proiect fac parte Societatea Romana de Pneumologie (SRP) si Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC).

Etichete: astmul in practica medicala, astm simptome, informatii astm, tratament astm

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: