Legislatie

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

S-a adoptat legea care prevede ca medicii de specialitate din cabinetele private pot elibera retete compensate, concedii medicale si bilete de trimitere

Data ultimei actualizari: 14/06/2018


Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege, care potrivit initiatorilor, are menirea de a diminua birocratia din sistemul de sanatate prin simplificarea procesului de eliberare a retetelor compensate sau gratuite, a adeverintelor pentru concediu medical si a biletelor de trimitere pentru pacienti.  

Potrivit initiatorului de la UDMR, Vass Levente, secretarul Comisiei pentru sanatate a Camerei inferioare a Parlamentului, in urma adoptarii proiectului de lege, casele judetene de asigurari de sanatate vor fi obligate, dupa intrarea in vigoare a legii, sa ofere cabinetelor private posibilitatea contractarii cel putin a pachetului de servicii care le-ar permite acordarea retetelor compensate sau gratuite pentru medicamente, a adeverintelor pentru concediu medical si a biletelor de trimitere pentru consultatii de specialitate.

“In vederea bunei functionari a sistemului, trebuie sa acordam de acum incolo, o atentie si mai mare sistemului informatic din domeniul sanitar, pentru ca aceste retete, bilete de trimitere si adeverinte de concediu vor fi introduse la randul lor in acelasi sistem electronic. Astazi, Parlamentul a facut un pas spre un sistem de sanatate centrat pe nevoile pacientului”, a afirmat Vass Levente, initiatorul proiectului, intr-un comunicat.

Pana in prezent numai medicii de familie si medicii de specialitate care se aflau in relatii contractuale cu casa de asigurari aveau posibilitatea de a elibera aceste documente

Potrivit sursei mentionate, propunerea legislativa a UDMR va simplifica aceste proceduri administrative din sistemul de sanatate. Legea a fost trimisa presedintelui Iohannis spre promulgare.

Acest articol are 2 comentarii. Daca doriti sa vizualizati aceste comentarii sau sa postati dvs un comentariu trebuie sa va logati in contul dvs din platforma.Daca nu aveti cont, va puteti crea cont gratuit aici.