Ruxandra Ulmeanu: Pana la 80% din pacientii cu astm nu folosesc corect medicatia inhalatorie

03/05/2022

Ruxandra Ulmeanu: Pana la 80% din pacientii cu astm nu folosesc corect medicatia inhalatorie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ruxandra-ulmeanu-pana-la-80-din-pacientii-cu-astm-nu-folosesc-corect-medicatia-inhalatorie/

Presedintele Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, afirma ca astmul este inca necontrolat, desi Romania dispune de cea mai moderna medicatie pentru toate treptele de severitate a bolii.

“Astmul in mare parte este inca necontrolat. O foarte mare parte din pacientii nostri cu astm, majoritatea, in momentul in care vor avea aceste repere de complianta la tratament, de educatie vizavi de astm si le vor aplica in practica vor avea o viata perfect superpozabila pe aceea a unui individ normal. (…) Din ce in ce mai mult vorbim de personalizarea diagnosticului. (…) Inclusiv in Romania dispunem de cea mai moderna medicatie pentru toate treptele de severitate in astm’, a declarat medicul, de Zilei Mondiale a Astmului, potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat ca pacientul trebuie sa isi ia tratamentul continuu, conform indicatiilor medicului, nu numai la nevoie doar pentru a diminua simptomele. Potrivit acesteia, in cazul unor pacienti tehnica inhalatorie este incorecta.

“Medicatia pentru astm bronsic de ultima ora este prezenta si in Romania. Aici trebuie subliniat faptul ca medicatia inhalatorie, cea care se respira, este cea de electie si cea cu viza terapeutica in astmul bronsic. (…) Tehnica inhalatorie incorecta va conduce la absenta controlului astmului. Pentru ca, oricat de bun ar fi un medicament, daca nu il administrezi sa intre in plaman, in caile respiratorii, acolo unde este afectiunea, evident nu va functiona. (…) Pacientii cu astm trebuie sa uite sa fumeze. Este unul din elementele fundamentale acest fumat care duce catre lipsa de control al astmului si, mai mult decat atat, catre dezvoltarea unui astm sever. (…) Ideea esentiala este ca pacientul trebuie sa isi ia tratamentul continuu conform indicatiilor medicului, nu numai tratament la nevoie doar pentru a diminua simptomele. (…) Pana la 80% din pacientii cu astm nu folosesc corect medicatia inhalatorie ca medicatie princeps pentru astm”, mai sustine Ruxandra Ulmeanu, potrivit sursei citate.

Ziua Mondiala a Astmului se marcheaza in fiecare an pe data de 3 mai. Specialistii din cadrul Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) avertizeaza ca, in prezent, astmul este subdiagnosticat si subtratat. Prevalenta bolii creste cu 50% la fiecare 10 ani. In prezent, aproape 1 milion de romani sufera de astm.

Etichete: astm bronsic, medicatie astm, ruxandra ulmeanu

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: