Ziua Mondiala a Astmului | Aproape 1 milion de romani sufera de astm

03/05/2022
Ziua Mondiala a Astmului | Aproape 1 milion de romani sufera de astm

Ziua Mondiala a Astmului | Aproape 1 milion de romani sufera de astm

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-astmului-aproape-1-milion-de-romani-sufera-de-astm/

Specialistii din cadrul Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) avertizeaza ca, in prezent, astmul este subdiagnosticat si subtratat. Prevalenta bolii creste cu 50% la fiecare 10 ani. In prezent, aproape 1 milion de romani sufera de astm.

“In Romania sunt 900.000 de oameni care sufera de astm, conform datelor Institutului National de Statistica, din care cel putin 60% sunt alergici, corespunzand unui numar de aproximativ 500.000 de pacienti. Majoritatea pacientilor cu astm alergic prezinta si simptome de rinoconjunctivita alergica. Dintre pacientii cu astm, un procent de 2-5% evolueaza spre forme severe care necesita terapii complexe, au frecvente exacerbari care necesita vizite in serviciul de urgenta sau internari, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sanatate publica, absenteism de la locul de munca si alterarea calitatii vietii pacientului inclusiv risc de deces. Conform datelor publicate de Universitatea Washington in sistemul VizHub.healthdata.org povara creata de astm in Romania se concretizeaza prin mortalitate de 1,3 la 100.000”, a declarat prof dr. Carmen Bunu Panaitescu, presedintele SRAIC, potrivit unui comunicat de presa.

Astmul este o boala inflamatorie a cailor respiratorii, care determina simptome caracteritice: tuse, in special noaptea, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, senzatie de constrictie, durere sau presiune la nivel toracic.

Nu orice persoana cu astm are aceleasi simptome in acelasi mod. Simptomele de astm pot varia, de asemenea ca intensitate, de la usoare pana la severe. Unele persoane cu astm pot avea perioade indelungate fara niciun simptom, cu agravarea periodica in timpul unei crize de astm.

Altii ar putea avea simptome de astm in fiecare zi. In plus, unii oameni pot avea simptome doar in timpul exercitiilor fizice sau cand sufera de infectii virale. Frecvent sunt asociate comorbiditati, dintre care cele mai frecvente sunt din sfera ORL (rinita alergica, rino-sinuzita, polipoza nazala), din sfera digestiva (boala de reflux gastro-esofagian), obezitatea, dermatita atopica, boli psihologice (anxietate, depresie, tulburari de comportament). Diagnosticul de astm trebuie pus de catre medic, necesitand cooperarea interdisciplinara, deoarece prezenta comorbiditatilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.

“Trebuie subliniat ca pentru astm nu exista vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacientilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este si mai costisitoare. Multi pacienti raman slab controlati, in ciuda tratamentului disponibil. Astazi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare daunatoare pot fi inlocuiti la multi pacienti cu imunoterapie alergenica tintita sau terapii biologice tintite. Managementul astmului este o provocare serioasa pentru sanatatea publica si are efecte semnificative asupra performantelor scolare, la munca si sociale ale persoanelor care sufera de aceasta boala. Povara financiara pentru pacientii cu astm din diferite tari occidentale variaza de la 300 USD la 1.300 USD per pacient pe an (The Global Burden of Asthma, 2006)”, mai subliniaza presedintele SRAIC.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni inflamatorii cronice, cu doua fenotipuri relevante clinic, astmul alergic si astmul non-alergic (intrinsec). La nivel mondial, sufera in prezent de astm aproximativ 350 de milioane de persoane, iar prevalenta bolii creste cu 50% cu fiecare deceniu. Se considera astazi ca 2 din 3 astmatici are o forma de astm alergic.

In paralel a crescut si prevalenta rinitei alergice, ceea ce releva o tendinta globala de crestere a prevalentei bolilor alergice respiratorii. Legat de varsta de debut a bolii, astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai cel mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Pe masura ce varsta de debut a bolii este in perioada adulta, se estimeaza ca astmul este de cauza non-alergica.

Ziua Mondiala a Astmului se marcheaza in fiecare an pe data de 3 mai. Anul acesta, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) a ales sa marcheze acest moment cu organizarea unui eveniment in parteneriat cu Asociatia OncoGen la Timisoara

Etichete: astm, astmul, ziua mondiala a astmului, diagnostic astm, simptome astm, tratament astm

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: