Stiri medicale

Romanii platesc aproape cele mai mici contributii pentru sanatate, dar vor servicii de calitatea altor state din UE (CNAS)

Data ultimei actualizari: 12/01/2018


Romania este tara cu aproape cele mai mici contributii pentru sanatate din Uniunea Europeana, dar cetatenii isi doresc servicii de calitate comparabile cu cele din alte state care platesc mult mai mult. Se impune o dezbatere publica pe aceasta tema, spune presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Laurentiu Mihai.

“Vorbim de sistemul de sanatate bazat pe asigurari sociale din Romania si pe finantarea absolut insuficienta. Avem in Romania, conform legii, asigurari sociale de sanatate obligatorii. Daca ma uit insa la faptul ca sunt aproape 5 milioane de contributori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat ca obligatia din lege a cam disparut. Cred ca e momentul sa ne intrebam ca societate daca ne dorim asigurari sociale de sanatate in Romania, daca ne dorim un sistem bazat pe taxare generala si plata de la buget, cat suntem gata sa platim pentru servicii de sanatate si cine sa suporte acea plata”, a spus seful CNAS, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca Romania se afla printre tarile cu cele mai mici contributii pentru sanatate, ca procent din venituri.

“In schimb, ne dorim servicii de calitate comparabile celor din alte state, care platesc mult mai mult. Imi doresc sa incepem cu onestitate aceasta dezbatere publica, sa vedem ce ne dorim, ce suntem in stare si gata sa platim si cum vom ajunge acolo unde ne dorim”, a prezicat presedintele CNAS, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca este necesara o finantare mult mai buna a intregului sistem de sanatate.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.